KategorieBaza wiedzy Dania mięsne Dania z kurczakiem Najpopularnijesze przepisy Obiady

Szaszłyki z kurczaka w jogurtowo-czosnkowej marynacie – soczysty przepis na grilla

Szukasz idealnego przepisu na grilla, który zadowoli wszystkich gości? Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowo-czosnkowej to klasyka, która nigdy nie zawodzi. Delikatne mięso zanurzone w kremowej marynacie na bazie jogurtu naturalnego, czosnku i ziół staje się niezwykle soczyste i pełne smaku. Do tego kolorowe warzywa i oliwa z oliwek, która nie tylko wzmacnia smak, ale […]

KategorieBaza wiedzy Kuchnia Tajska Sałatki Sałatki z mięsem

Larb Gai – przepis na tajską sałatkę z mielonym kurczakiem, ziołami i chili

Jeśli szukasz dania, które łączy lekkość, intensywny aromat i egzotyczny charakter, tajska sałatka Larb Gai będzie idealnym wyborem. Ten klasyczny przepis z północno-wschodniej Tajlandii (region Isan) to kwintesencja kuchni tajskiej – pełna świeżych ziół, pikantnych nut i kontrastujących tekstur. Larb Gai to nie tylko potrawa – to przeżycie smakowe, które uzależnia od pierwszego kęsa. Czym […]

KategorieBaza wiedzy Ciasta Desery Kuchnia Tajska

Tarta z kremem kokosowym i musem z marakui – przepis na tropikalny deser premium

Egzotyczne owoce coraz śmielej wkraczają do naszych kuchni, a marakuja i kokos to duet, który doskonale sprawdza się w eleganckich deserach. Tarta z kremem kokosowym i musem z marakui to harmonijne połączenie chrupiącego, maślanego spodu z delikatnym, śmietankowo-kokosowym wnętrzem i intensywną, słodko-kwaśną galaretką z owocu marakui. Całość nie tylko zachwyca smakiem, ale i prezentuje się […]

KategorieBaza wiedzy Dania z ryżem Kuchnia Tajska Obiady Oliwy z Oliwek

Khao Pad – przepis na tajski smażony ryż z jajkiem i warzywami

Khao Pad to klasyka kuchni tajskiej – smażony ryż z dodatkiem jajka, świeżych warzyw i charakterystycznego sosu rybnego. Jego największym atutem jest prostota i uniwersalność – można go przygotować z tego, co akurat mamy w lodówce. To idealny sposób na wykorzystanie resztek ugotowanego ryżu, a dodatek oliwy z oliwek wnosi nie tylko korzyści zdrowotne, ale […]

KategorieBaza wiedzy Dania mięsne Kuchnia Tajska Obiady

Tajskie szaszłyki satay z sosem z orzeszków ziemnych – przepis z oliwą z oliwek

Szaszłyki satay to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni azjatyckiej. Ich korzenie sięgają kuchni indonezyjskiej, jednak prawdziwą popularność zdobyły w Tajlandii, gdzie podawane są z kremowym, lekko słodkim i pikantnym sosem z orzeszków ziemnych. Tajskie sataye to nie tylko smak – to także kolor, aromat i konsystencja. Dzięki marynacie z przypraw, mleka kokosowego i oliwy […]

KategorieBaza wiedzy Dania z ryżem Kuchnia Tajska Obiady

Tajskie curry z dynią i ciecierzycą – przepis na wegańskie danie z mlekiem kokosowym

Jesień i zima to idealny czas na dania, które nie tylko sycą, ale też rozgrzewają od środka. Tajskie curry z dynią i ciecierzycą to pełna aromatów potrawa, która łączy egzotykę kuchni azjatyckiej z sezonowymi składnikami. Gęste, kremowe i bogate w przyprawy, świetnie sprawdza się jako danie jednogarnkowe na obiad lub kolację. Co ważne, jest w […]

KategorieBaza wiedzy Kuchnia Tajska Sałatki

Som Tam – tajska sałatka z zielonej papai, orzeszków i limonki

Egzotyczna, orzeźwiająca i chrupiąca – Som Tam to klasyczna tajska sałatka, która łączy w sobie ostrość, słodycz i kwaśność w jednym kęsie. Ten przepis zachwyca nie tylko smakiem, ale i strukturą – cienko starte paski zielonej papai mieszają się z soczystymi pomidorkami, fasolką, czosnkiem, ostrą papryczką i prażonymi orzeszkami. Kluczem do autentycznego smaku jest świeży […]

KategorieBaza wiedzy Kuchnia Tajska

Tom Yum z krewetkami – przepis na tajską zupę kwaśno-ostrą z limonką i chili

Tom Yum Goong, czyli tajska zupa z krewetkami, to jedno z najbardziej znanych dań kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Jej smak to doskonałe połączenie kwaśnego, ostrego, słonego i świeżego – wszystko w jednej misce. Bazą są aromaty: trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir, chili i sok z limonki. Dodatek krewetek oraz (opcjonalnie) mleka kokosowego sprawia, że zupa […]

KategorieBaza wiedzy Dania mięsne Kuchnia Tajska Obiady

Zielone curry z kurczakiem – przepis na pikantne danie z mlekiem kokosowym

Tajska kuchnia słynie z intensywnych smaków i niezwykłej równowagi pomiędzy ostrością, słodyczą, kwasowością i słonością. Jednym z najlepszych przykładów tej harmonii jest zielone curry z kurczakiem – danie, które łączy pikantną zieloną pastę curry z delikatnym mlekiem kokosowym, warzywami i soczystym mięsem z kurczaka. To szybki, jednogarnkowy obiad, który smakuje jak z najlepszej tajskiej restauracji. […]

KategorieBaza wiedzy Kuchnia Tajska Makarony

Pad Thai z krewetkami – autentyczny tajski makaron z sosem tamaryndowym

Pad Thai to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Znane z ulicznych straganów Tajlandii, podawane na gorąco, z makaronem ryżowym, krewetkami, tofu, orzeszkami ziemnymi i wyrazistym sosem na bazie pasty tamaryndowej. Ten przepis pozwoli Ci przygotować autentyczną wersję Pad Thai w swojej kuchni, bez kompromisów i z użyciem najlepszych składników – w tym […]