KategorieBaza wiedzy Kuchnia Bałkańska Obiady Oliwy z Oliwek Zupy

Zupa z soczewicy po bośniacku – przepis na pożywny i aromatyczny jednogarnkowy klasyk

W krajach bałkańskich soczewica to nie tylko składnik diety – to podstawa wielu tradycyjnych dań jednogarnkowych. Jedną z najbardziej znanych propozycji jest zupa z soczewicy po bośniacku, która łączy w sobie prostotę, sytość i niezwykły aromat przypraw. Danie to rozgrzewa od środka i dostarcza wszystkiego, czego potrzebujesz w chłodne dni – białka roślinnego, błonnika, warzyw […]

KategorieBaza wiedzy Dania mięsne Kuchnia Bałkańska Obiady Oliwy z Oliwek

Pljeskavica – jak zrobić bałkańskiego burgera z grilla? Przepis krok po kroku

Pljeskavica to duma kuchni bałkańskiej – masywny, dobrze doprawiony kotlet z mielonego mięsa, najczęściej z wołowiny, wieprzowiny lub jagnięciny, czasem z dodatkiem sera lub ostrej pasty ajvar. Grillowana na ruszcie, patelni lub płycie, jest odpowiedzią Bałkanów na amerykańskiego burgera – ale z większą ilością charakteru i wyrazistego smaku. Tradycyjnie pljeskavica serwowana jest w pity lub […]

KategorieBaza wiedzy Kuchnia Bałkańska Obiady

Sarma – bałkańskie gołąbki w liściach kiszonej kapusty

Sarma to danie głęboko zakorzenione w kuchniach bałkańskich, tureckiej i rumuńskiej, choć swoją popularność zyskało także w Polsce i na Węgrzech. Z pozoru przypomina nasze tradycyjne gołąbki, ale różni się kilkoma istotnymi detalami: zawijana jest w liście kiszonej kapusty, doprawiona hojnie czosnkiem, wędzoną papryką i ziołami, a całość duszona jest długo w aromatycznym sosie pomidorowym. […]

KategorieBaza wiedzy Dania mięsne Kuchnia Bałkańska Obiady Oliwy z Oliwek

Pašticada – tradycyjna chorwacka wołowina duszona w winno-octowym sosie

Pašticada to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań kuchni chorwackiej, wywodzące się z Dalmacji. To powoli duszona wołowina w gęstym sosie na bazie czerwonego wina, octu, warzyw i korzennych przypraw, często podawana z domowymi kluskami lub gnocchi. To danie, które – podobnie jak włoska ossobuco czy francuski boeuf bourguignon – wymaga czasu i cierpliwości, […]

KategorieBaza wiedzy Kuchnia Bałkańska Kuchnia Wegetariańska Najpopularnijesze przepisy Obiady Oliwy z Oliwek Zdrowa Żywność

Domowy ajvar z papryki i bakłażana – przepis na klasyczną pastę bałkańską z oliwą z oliwek

Ajvar to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni bałkańskiej. Ta intensywnie czerwona pasta z pieczonej papryki i bakłażana jest pełna aromatu, smaku i słonecznej głębi. W krajach takich jak Serbia, Macedonia, Bośnia czy Chorwacja podawana jest jako przystawka, dodatek do mięsa, sos do kanapek lub smarowidło do świeżego pieczywa. Sekretem udanego ajvaru jest pieczenie warzyw […]

KategorieBaza wiedzy Kuchnia Bałkańska Obiady Oliwy z Oliwek

Musaka po serbsku – tradycyjna zapiekanka bałkańska z ziemniakami i mięsem

Musaka kojarzy się głównie z Grecją i warstwami bakłażana, mięsa i beszamelu. Ale w Serbii oraz innych regionach Bałkanów to danie przyjmuje inną, bardziej rustykalną formę. Serbska musaka jest prostsza: zamiast bakłażana wykorzystuje się cienko krojone ziemniaki, a warstwy przeplata się soczystym mięsem mielonym z cebulą i przyprawami. Całość zalewa się jajeczno-jogurtową masą i piecze […]

KategorieBaza wiedzy Dania mięsne Kuchnia Bałkańska Obiady Oliwy z Oliwek

Burek z mięsem lub serem – przepis na tradycyjne bałkańskie ciasto filo

Burek, znany także jako börek, to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni bałkańskiej i tureckiej. Cienkie warstwy ciasta filo skrywają aromatyczne nadzienie – najczęściej z mięsa mielonego lub słonego sera. Burek zachwyca chrupkością, intensywnością smaku i prostotą przygotowania. Doskonale sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno – na obiad, kolację, piknik czy do […]

KategorieBaza wiedzy Kuchnia Bałkańska Obiady Oliwy z Oliwek

Ćevapi z grilla – jak zrobić bałkańskie kiełbaski z mięsa mielonego?

Ćevapi (lub ćevapčići) to klasyczne danie kuchni bałkańskiej, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Te niewielkie kiełbaski z mielonego mięsa, pieczone na grillu, są aromatyczne, soczyste i niezwykle uniwersalne. Podawane z pitą, ajvarem i cebulą, stanowią kwintesencję prostego, ale bogatego smaku. Ich sekret tkwi w proporcjach mięsa, przyprawach i… odrobinie dobrej oliwy z oliwek. […]

KategorieBaza wiedzy Kuchnia Gruzińska Obiady

Tkemali – jak zrobić domowy gruziński sos z kwaśnych śliwek?

Tkemali to jeden z kulinarnych skarbów Gruzji – kwaśny, lekko pikantny i niesamowicie aromatyczny sos śliwkowy, który stanowi nieodłączny dodatek do wielu tradycyjnych dań. Powstaje z odmiany kwaśnych zielonych lub czerwonych śliwek (dzikich lub typu mirabelka), a jego smak idealnie balansuje między kwasowością owocu, świeżością ziół i ostrością przypraw. W gruzińskich domach podaje się go […]

KategorieBaza wiedzy Kuchnia Gruzińska Obiady Oliwy z Oliwek

Chaczapuri imeruli – tradycyjny gruziński placek z serem bez jajka

Chaczapuri imeruli to jedna z najstarszych i najbardziej klasycznych wersji gruzińskiego chaczapuri – wypieku z ciasta drożdżowego lub półdrożdżowego, wypełnionego słonym serem. Wersja „imeruli” pochodzi z regionu Imeretia w zachodniej Gruzji i odróżnia się od popularniejszego chaczapuri adżarskiego (z jajkiem) swoją prostotą – nie zawiera dodatków takich jak jajko czy masło, a mimo to zaskakuje […]