Olej palmowy to składnik wielu produktów spożywczych, jednak wiele osób się przed nim broni. W Internecie znajduje się na tyle dużo sprzecznych informacji, że dość trudno jest samodzielnie ocenić, czy należy go stosować i nie bać się jego obecności w produktach spożywczych, czy jednak zadbać o to, by nie znajdował się w ich składzie. Jaka jest prawda? Czy olej palmowy rzeczywiście jest taki zły?
Olej palmowy szkodliwość
Na sporej ilości serwisów o zdrowiu można przeczytać o tym, jak bardzo szkodliwy jest olej palmowy dla naszego zdrowia. Jednocześnie należy pamiętać o tym, że w sprzedaży dostępne są dwa jego typy. Pierwszy z nich to nierafinowany olej palmowy, który zawiera ogromne ilości wartości prozdrowotnych. Drugi to rafinowany produkt, który dodatkowo jest utwardzony i ten niestety, nie dość, że nie ma właściwości prozdrowotnych, to jego spożywanie może negatywnie odbić się na samopoczuciu, ale również zdrowiu.
Rafinowany olej palmowy w dużej mierze odpowiedzialny jest za otyłość. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że popularna czekolada do smarowania na kanapki w aż ¼ składa się z tego produktu. Negatywnie wpływa na samopoczucie, sprawiając, że stajemy się ociężali, brakuje nam energii do działania i przez cały dzień towarzyszy uczucie senności. Ponadto sprzyja otyłości, ponieważ skutecznie zaburza proces metabolizmu, spowalniając go. W dużej mierze problem z wagą mają dzieci, w końcu ten typ oleju jest składnikiem ogromnej ilości słodyczy, a nawet słonych przekąsek. Regularne spożywanie rafinowanego oleju palmowego prowadzi do obrzęków, zatrzymywania się wody w organizmie, ale również miażdżycy. Ponadto z uwagi na negatywny wpływ na układ limfatyczny przyczynia się do chorób serca, a nawet cukrzycy. Co więcej, ostatnie badania pokazują, że może mieć działanie uzależniające. Dlatego dzieci tak chętnie sięgają po słodkie przekąski.
Obecnie rafinowany olej palmowy obecny jest w wielu produktach codziennego użytku. Bardzo często dodawany jest do taniego pieczywa, ale również do gotowych ciast, ponieważ dzięki temu wydłuża się termin przydatności do spożycia. Po czym w łatwy sposób można poznać, że w środku znajduje się olej palmowy rafinowany? Im dłuższa data do spożycia, tym większa możliwość, że dodano tam przeróżnego rodzaju dodatków, takich jak ten wymieniony.
Olej palmowy nierafinowany
To tak zwana zdrowa odmiana tego oleju, której spożywanie ma działanie prozdrowotne. Przede wszystkim jest bogaty w witaminy i składniki, które są niezbędne do zachowania naszego zdrowia na odpowiednim poziomie. Zawiera on duże ilości beta-karotenu, ale także witaminy A i E. Nierafinowany olej kokosowy jest wolny od cholesterolu, dzięki temu nawet osoby, które znajdują się w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na miażdżycę, mogą go stosować. Ponadto posiada półpłynną konsystencję, która jest efektem jednego ze składników, a mianowicie kwasów tłuszczowych nasyconych.
Olej palmowy właściwości
Olej palmowy nierafinowany wspaniale sprawdzi się w kuchni, ponieważ jest idealną alternatywą dla masła do chleba. Doskonale współgra z daniami, w których składnikiem jest zarówno jajko, jak i mięso. Ponadto zastępuje tłuszcze zwierzęce, na tym oleju można nie tylko dusić potrawy, ale przede wszystkim smażyć czy dodawać do zup. Ponadto zawiera on wiele cennych składników, które są niezbędne dla zachowania naszego zdrowia na odpowiednim poziomie.
W skład oleju palmowego nierafinowanego wchodzą:
Beta-karoten – bardzo wiele mówi się i pisze o tym, że to marchew zawiera beta-karoten. Prawdą jest natomiast fakt, że można go znaleźć między innymi w oleju palmowym nierafinowanym. To wspaniała wiadomość dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za marchwią, a mimo to, chcieliby wzbogacić swoją dietę o ten składnik. Dla wielu osób jest on konieczny w diecie, ponieważ dba o właściwy koloryt skóry, co jest szczególnie ważne latem, gdy jesteśmy opaleni. Jednak beta-karoten posiada o wiele więcej zalet. Przede wszystkim wspomaga wytwarzanie witaminy A (która z kolei gwarantuje dobry wzrok). Beta-karoten odpowiada za koloryt naszej skóry, która nie tylko prezentuje się znacznie ładniej, ale dzięki niemu opalenizna pozostaje z nami na dłuższy czas. Jest niezwykle ważny w diecie osób, które posiadają jasną karnację, gdyż u nich wystąpienie możliwości poparzenia przez słońce jest niezwykle duże. Beta-karoten zmniejsza szansę na poparzenia słoneczne, ponieważ działa niczym ochronny filtr na skórę. U osób, które cierpią na zaburzenia w produkcji melatoniny, wyrównuje koloryt skóry, dlatego wspomaga pozbywanie się piegów. Ostatnie badania wykazały, że regularne przyjmowanie beta-karotenu przeciwdziała rakowi. Dlatego, jeśli u kogoś w rodzinie występują nowotwory, to automatycznie jest to dla niego bardzo ważna informacja. Odpowiednia dawka beta-karotenu w diecie to także wspaniała ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi, ale także przed działaniem stresu na skórę. Nie tylko poprawia jej kolor, odżywia, ale przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i nawilża od środka. Beta-karoten zapewnia prawidłową pracę serca, ponieważ znacząco obniża zły cholesterol. Doskonale wpływa na funkcjonowanie tętnic, co jest szczególnie ważne, jeśli ktoś jest narażony na wystąpienie miażdżycy czy zawału.
Witamina A – w nią przekształca się beta-karoten. Witamina jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, dlatego też warto zadbać, by w diecie było jej odpowiednio dużo. Zapewnia dobry wzrok, szczególnie po zmroku. Jest niezwykle ważna dla osób, które spędzają dużo czasu przed monitorami komputerów, ponieważ to one bardzo często są narażone na uszkodzenia siatkówki oka.
Witamina E – w ostatnim czasie wiele osób decyduje się na jej suplementację, podczas gdy wystarczy wprowadzić zmiany w swojej diecie, by móc zauważyć jej zbawienne działanie. Wspaniale działa na skórę, opóźniając jej wszelkie procesy starzenia. Chroni tętnice przed zakrzepami, ponieważ odpowiada za prawidłowe zachowania płytek krwi. Jest niezbędna do utrzymania płodności na właściwym poziomie, a w przypadku ciąży do jej podtrzymywania.
Witamina K – jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, ponieważ dba o elastyczność żył, ale także odgrywa bardzo ważną rolę przy procesie krzepnięcia krwi. Ponadto działa zarówno przeciwbólowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie, ale też przeciwbakteryjnie.
Koenzym Q-10 – odpowiada za poziom energii do działania w całym organizmie. Ponadto dba, by zarówno serce, jak i mięśnie szkieletowe funkcjonowały w odpowiedni sposób. Przeciwdziała chorobom krążenia. Natomiast u osób, u których one już występują, znacznie minimalizuje skutki uboczne i same objawy sprawiając, że śmiertelność z tego powodu jest znacznie mniejsza. Usprawnia nie tylko pracę serca, ale także dba, by poziom złego cholesterolu nie został przekroczony. Jest niezbędny dla cukrzyków, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi, a tym samym jest odpowiedzialny za znaczną poprawę pracy trzustki.
Skwalen – znajduje się w skórze człowieka, jednak bardzo często wymaga się także jego uzupełnienie w diecie czy kosmetykach. Tworzy pewnego rodzaju płaszcz ochronny, który zapobiega uszkodzeniom skóry. Przede wszystkim jednak działa nawilżająco, uelastyczniając na skórę. Przyjmowany doustnie zapewnia właściwą pracę serca i całego układu krwionośnego.
Olej palmowy a kokosowy
Jaka jest podstawowa różnica między tymi olejami? Pierwszy z nich pochodzi z palmy olejowej, natomiast drugi z palmy kokosowej. Bardzo wiele osób uznaje, że olej kokosowy jest znacznie lepszym rozwiązaniem, niż palmowy. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, do jakich celów będzie on wykorzystywany. Ten pierwszy znacznie częściej można znaleźć w przeróżnego rodzaju produktach spożywczych, ponieważ jest nie tylko bardzo łatwy w produkcji, ale przede wszystkim niezwykle tani. Wielu specjalistów uznaje, że jest szkodliwy, jednak jak wyżej zostało to opisane, wiele zależy od tego, na który olej palmowy się zdecydujemy, a także jak on zostanie wykorzystany. Olej palmowy nierafinowany to produkt bogaty w składniki odżywcze, można spożywać go w umiarze. Dlatego decydując się na ten typ produktu, z powodzeniem można będzie wykorzystywać go w przygotowywaniu codziennych posiłków.
Olej palmowy cena
Olej palmowy teoretycznie uchodzi za tani. Jednak prawdą jest, że w dużej mierze jego cena uzależniona jest od typu, na który się decydujemy. I tak za pół litra oleju można zapłacić około 10 złotych. Natomiast decydując się na zdrową wersję tego produktu, koszt zakupu słoiczka o tej samej pojemności, to już około 50 złotych. Jak wiadomo, na zdrowiu nie ma co oszczędzać, dlatego mimo wszystko należy zdecydować się na wersję, która znacznie lepiej wpłynie na nasz organizm.
Podsumowanie
Olej palmowy wbrew powszechnej opinii nie jest taki zły. Poszczególne strony straszą tym, jak wiele szkód może wyrządzić w naszym organizmie. Prawdą jest, że wystarczy zdecydować się na jego zdrową odmianę, by móc docenić właściwości prozdrowotne, a tym samym znacznie bardziej zadbać o swoje zdrowie. Dla bardzo wielu osób może się to okazać zaskoczeniem, jednak spożywają niezdrową wersję oleju palmowego każdego dnia. Dlatego na kolejnych zakupach koniecznie należy przeczytać etykiety, by móc zdecydować się na zdrowsze produkty. Tym samym już po miesiącu stosowania tej metody można będzie przekonać się o tym, że czujemy się znacznie lepiej w swoim ciele, a i waga może pokazywać troszkę mniej. Im bardziej przetworzona żywność i im dłuższy termin przydatności do spożycia, tym większe prawdopodobieństwo, że w składzie znajduje się utwardzona wersja oleju palmowego. Jest na tyle tani, że producenci stosują go jako konserwant, nawet jeśli osobom spożywającym te produkty nie będzie służyło to na zdrowie. Należy uważniej robić zakupy, ponieważ od tego, co kupimy, będzie zależało to, jak będziemy wyglądali.