CategoriesDania z warzywami Kuchnia Wegetariańska Kuchnia Włoska Obiady Zapiekanki

„Parmigiana” z pieczonym bakłażanem, pomidorami i serem kozim

"Parmigiana" z pieczonym bakłażanem, pomidorami i serem kozim

Parmigiana, klasyczne danie kuchni włoskiej, to kompozycja smaków, które rozgrzewają serca i podniebienia. Jednakże, zamiast tradycyjnie stosowanego mięsa, zaproponujemy dzisiaj lekką i pyszną wersję z bakłażanem, pomidorami i serem kozim. Ta zapiekanka zaskoczy Was swoją prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem. Połączenie intensywności bakłażana, świeżości pomidorów oraz delikatności sera koziego pleśniowego sprawia, że danie to staje się niezapomnianą ucztą dla podniebienia. Zapraszamy do przygotowania „Parmigiany” w wersji wegetariańskiej, która zachwyci Waszych gości i stanie się hitem każdego spotkania kulinarnegego.

Przepis:

Składniki:

1 bakłażan
sól i pieprz
1/2 ząbka czosnku
2/3 łyżeczki suszonego oregano
kawałeczek ostrej papryczki lub 1/2 łyżeczki płatków chili
2 łyżki oliwy extra vergine

Pomidory:

2 świeże pomidory (polecam malinowe)
1 łyżeczka oliwy extra vergine
po 1/4 łyżeczki: kurkumy, kminu rzymskiego, ostrej papryki
sól i pieprz

Dodatkowo:

100 g sera koziego pleśniowego
do posypania: kolendra lub bazyli
opcjonalnie – bagietka

Przygotowanie:

Bakłażan: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W małym naczyniu do zapiekania położyć jedną warstwą plasterki bakłażana uprzednio doprawione solą, pieprzem, startym czosnkiem, oregano, papryczką chili i nasmarowane oliwą extra vergine. Zapiekać przez około 13 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.

Pomidory: W międzyczasie na patelni, na oliwie smażyć przez około 5 minut pomidory uprzednio sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w kosteczkę. Doprawić je solą, pieprzem, kurkumą, kminem i ostrą papryką. Gdy woda z pomidorów odparuje odstawić patelnię z ognia.

Zapiekanie: Na podpieczone bakłażany położyć plastry sera koziego, przykryć pomidorami i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Posypać kolendrą lub bazylią i podawać np. z bagietką.

Podsumowanie:

„Parmigiana” z pieczonym bakłażanem, pomidorami i serem kozim to propozycja dania wegetariańskiego, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Prosty w przygotowaniu, lekki i pełen aromatycznych smaków, będzie idealnym wyborem na każdą okazję, od romantycznej kolacji po rodzinne spotkanie. Odkryj nowe oblicze klasycznej „Parmigiany” i rozkoszuj się smakiem włoskiej kuchni w wersji wegetariańskiej. Buon appetito!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *