KategorieDania mączne Dania mięsne Dania z kurczakiem Dania z warzywami Kuchnia Polska

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii

Zapraszamy na kulinarną podróż do serca kuchni greckiej, gdzie tradycja spotyka się ze smakiem, tworząc niezapomniane kompozycje. Jednym z takich dań są uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, podawane z charakterystycznymi greckimi plackami z cukinii. To danie, które zadowoli podniebienia wszystkich smakoszy, szukających czegoś wyjątkowego. Poniżej znajdziesz przepis, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces przygotowania tej smakowitej uczty.

Składniki:

Faszerowane uda kurczaka

4 uda kurczaka
80 g sera feta
40 g suszonych pomidorów
2 g świeżej mięty
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 łyżka suszonego oregano
Sól, pieprz czarny do smaku

Placki z cukinii

1 cukinia
40 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
1 jajko
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka świeżego oregano
Sól, pieprz czarny do smaku
40 g jogurtu greckiego

Sos tzatziki

1 ogórek
220 g jogurtu greckiego
0,5 ząbka czosnku
Sok z 2 łyżek cytryny
100 g czarnych oliwek
17,5 g świeżej mięty
Sól, pieprz czarny do smaku

Przepis i sposób przygotowania:

Umyj i osusz uda kurczaka. Oczyść je z błon, kości oraz nadmiaru skóry.
Nacieraj mięso mieszanką oliwy z oliwek, suszonego oregano, soli, pieprzu, posiekanego czosnku, pomidorów i świeżej mięty.
Faszeruj mięso kawałkami sera feta i zawijaj, formując roladki. Zabezpiecz folią aluminiową.
Piecz w 180-190°C przez 25-35 minut.

Cukinię zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody.
Dodaj ryż, mąkę, suszone pomidory, jajko, posiekany czosnek, jogurt grecki oraz oregano. Dopraw solą i pieprzem.
Formuj małe placki i smaż na oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.

Ogórek obierz, pokrój w kostkę i odciśnij z wody.
W misce wymieszaj jogurt grecki, posiekaną miętę, drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, pokrojone oliwki, sól i pieprz.
Dodaj ogórek i wszystko dokładnie wymieszaj.

Podsumowanie

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, podane z greckimi plackami z cukinii oraz sosem tzatziki, to danie, które przeniesie Cię prosto do słonecznej Grecji. Jest to propozycja idealna dla tych, którzy cenią sobie połączenie intensywnych smaków z prostotą wykonania. Tak przygotowany posiłek nie tylko zaspokoi apetyt, ale również stanie się kulinarną ozdobą stołu. Niezależnie od okazji, to danie z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Smacznego!