Tort owocowy z kremem migdałowym to prawdziwa symfonia smaków, która łączy słodycz owoców z delikatnym aromatem migdałów. Jest to doskonały wybór na różnego rodzaju uroczystości, czy to urodziny, imieniny, czy też rodzinne spotkania. Przygotowanie tego tortu wymaga czasu i uwagi, ale efekt końcowy z pewnością zrekompensuje wszelki trud.
Składniki
Biszkopt:
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 5 żółtek
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
Krem migdałowy:
- 330 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 4 żółtka
- 25 g mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych migdałów
Owoce:
- 1 kiwi
- 1 banan
- Około 200 g truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
Syrop do nasączenia (opcjonalny):
- 1/3 szklanki rumu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki likieru amaretto
Dekoracja:
- Cukier puder
- Świeże owoce, np. czereśnie, truskawki, gałązki porzeczki
Przygotowanie
Biszkopt:
-
- Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 190°C. Tortownicę posmarować masłem i oprószyć mąką.
- Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać żółtka i kontynuować ubijanie. Stopniowo wsypywać przesiane mąki i delikatnie wmieszać roztopione masło.
- Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu odwrócić biszkopt do góry dnem i ostudzić.
Krem migdałowy:
-
- Mleko zagotować z cukrem i wanilią. Żółtka zmiksować z mąką, stopniowo dodając gorące mleko, następnie całość gotować, mieszając, aż krem zgęstnieje.
- Ostudzony krem wymieszać ze zmielonymi migdałami.
Syrop do nasączenia:
-
- Składniki syropu gotować razem, aż lekko zgęstnieje.
Komponowanie tortu:
-
- Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć, posmarować kremem, ułożyć owoce, przykryć kolejną warstwą kremu i drugim blatem biszkoptu.
- Boki tortu posmarować resztą kremu i oprószyć migdałami.
Dekoracja:
-
- Wierzch tortu oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.
Podsumowanie
Tort owocowy z kremem migdałowym to przepis na wyjątkowy deser, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem. Idealny na specjalne okazje, z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu. Chociaż jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, to zadowolenie z degustacji domowego tortu pełnego świeżych owoców i delikatnego kremu migdałowego, jest bezcenne.