KategorieBaza wiedzy Kuchnia Hiszpańska Oliwy z Oliwek Sałatki Śniadanie

Sałatka z ośmiornicą, ziemniakami i kaparami

Składniki

4 porcje:

  • 1 ośmiornica (około 1/2 kg), wypatroszona i oczyszczona
  • 8 młodych ziemniaków (około 1 kg)
  • Winegret:
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 łyżka miodu
    • 7 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki wywaru z ugotowanej ośmiornicy
  • Dodatki:
    • 2 łyżki kaparów, odsączonych
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżeczka papryki w proszku (po połowie słodkiej i wędzonej)
    • cząstki cytryny do serwowania

Przygotowanie

Ośmiornicę udusić na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, dodając oliwę, czosnek i natkę pietruszki. Wyjąć z wywaru, pokroić na kawałki, a wywar zredukować do około 1 szklanki. Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie pokroić na kawałki. Przygotować winegret, mieszając wszystkie składniki. Na talerzach ułożyć ziemniaki i ośmiornicę, polać winegretem, posypać kaparami, szczypiorkiem i papryką. Sałatkę można podawać na ciepło lub po ostudzeniu, idealnie komponując się z cytryną. Smacznego!