KategorieBaza wiedzy Dania główne fit Dania z kurczakiem Dania z ryżem Fit Kuchnia Hiszpańska Obiady Oliwy z Oliwek

Przepis na kurczaka po baskijsku z ryżem

Kurczak po baskijsku z ryżem

Kurczak po baskijsku to tradycyjne danie pochodzące z południowej części Francji, regionu Basków, który słynie z bogactwa smaków i aromatów. Charakterystyczna kombinacja kurczaka, papryki, pomidorów i ziół tworzy potrawę pełną kolorów i wyrazistego smaku. To danie idealnie nadaje się na obiad lub kolację, a jego przygotowanie, mimo że wymaga kilku kroków, nie jest skomplikowane. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

Składniki

Kurczak po baskijsku:

  • 1 kurczak (podzielony na porcje)
  • 1 liść laurowy
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 6 pomidorów
  • ½ ząbka czosnku
  • 20 g świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • szczypta soli
  • 80 g szynki serrano
  • szczypta czarnego pieprzu

Do dekoracji:

  • 20 g świeżego tymianku

Przygotowanie

1. Przygotowanie kurczaka

Kurczaka myjemy, a następnie dzielimy na porcje: podudzia, uda, piersi i skrzydełka. Usuwamy nadmiar skóry z piersi i podudzi. Każdy kawałek kurczaka doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem z obu stron.

W dużym naczyniu żeliwnym rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy masło, a gdy się rozpuści, wkładamy kawałki kurczaka skórą do dołu. Smażymy około 4 minut z każdej strony, aż mięso się zarumieni. Po obsmażeniu przekładamy kurczaka na kratkę ustawioną na blaszce do pieczenia i polewamy go tłuszczem pozostałym z patelni, zostawiając niewielką jego ilość w naczyniu.

2. Smażenie warzyw

Do naczynia żeliwnego dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka. Mieszając, smażymy na wolnym ogniu, aż cebula stanie się miękka i złocista. Następnie dodajemy posiekany tymianek oraz liść laurowy, a całość mieszamy. Wrzucamy porwaną na mniejsze kawałki szynkę serrano i podsmażamy przez 2-3 minuty, co chwilę mieszając.

Teraz dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy całość na małym ogniu przez 2 minuty, aż pomidory zmiękną i puszczą sok. Następnie dodajemy papryki pokrojone w paski i kontynuujemy duszenie przez kolejne 5 minut.

3. Duszenie kurczaka z warzywami

Do naczynia żeliwnego dodajemy wcześniej obsmażone kawałki kurczaka, które przykrywamy warzywami. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, aż kurczak nabierze aromatu warzyw i ziół.

Po tym czasie wyjmujemy kawałki kurczaka i ponownie odkładamy je na kratkę. W miseczce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wlewamy je do warzyw gotujących się na małym ogniu. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia, dodając szczyptę pieprzu cayenne dla wyrazistości smaku. Kurczaka wkładamy z powrotem do naczynia i przykrywamy pokrywką.

4. Gotowanie ryżu

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, w osolonej wodzie. Gdy ryż będzie gotowy, odcedzamy go i odstawiamy do podania.

Jak podawać

Na spód talerza wykładamy warstwę sosu warzywnego, na której układamy kawałki kurczaka. Całość dekorujemy świeżymi gałązkami tymianku, co nada daniu świeży wygląd i aromat. Ryż podajemy osobno, w miseczce, aby każdy mógł dowolnie komponować swoje danie.

Kurczak po baskijsku z ryżem to doskonałe połączenie smaków śródziemnomorskich – soczyste kawałki mięsa, aromatyczne warzywa i delikatny ryż tworzą harmonijną całość, która zadowoli każdego smakosza.