KategorieKuchnia Wegetariańska Kuchnia Włoska Obiady Oliwy z Oliwek Zapiekanki

Papryka po śródziemnomorsku – przepis krok po kroku

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 duże czerwone lub żółte papryki

  • 100 g sera feta

  • 1–2 ząbki czosnku

  • 1 duży pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych)

  • Garść czarnych oliwek (najlepiej bez pestek)

  • Kilka listków świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • Zioła prowansalskiedo smaku

  • Świeżo mielony pieprzdo smaku


👩‍🍳 Wykonanie:

1. Przygotuj papryki

  • Papryki umyj, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.

  • Ułóż je w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu.

2. Zrób farsz

  • Pokrój pomidora w kostkę (jeśli używasz koktajlowych – przekrój je na połówki lub ćwiartki).

  • Oliwki pokrój na połówki lub plasterki.

  • Ser feta pokrusz widelcem.

  • Czosnek przeciśnij przez praskę.

  • Bazylię drobno posiekaj.

Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Dopraw pieprzem, ziołami prowansalskimi i polej 1–2 łyżkami oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj.

3. Nadziewanie papryk

  • Do każdej połówki papryki nałóż sporą porcję przygotowanego farszu.

  • Delikatnie dociśnij, by farsz dobrze wypełnił wnętrze.

4. Pieczenie

  • Skrop papryki odrobiną oliwy z wierzchu.

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30–40 minut, papryka zmięknie i lekko się zarumieni.


🥗 Jak podawać?

Podawaj na ciepło jako danie główne lub przystawkę. Świetnie komponuje się z:

  • pieczywem typu ciabatta lub bagietką,

  • sosem jogurtowym z czosnkiem,

  • kieliszkiem wytrawnego białego wina.


Papryka po śródziemnomorsku to idealna propozycja na lekki, kolorowy i aromatyczny posiłek – pełen smaku południa Europy.