Krewetki smażone w pancerzach z czosnkiem i natką pietruszki to idealne danie na szybki obiad lub elegancką kolację. Ten przepis nie tylko zachwyca smakiem, ale także prostotą wykonania. Dzięki świeżym składnikom staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Składniki
- 16 świeżych lub mrożonych surowych krewetek w pancerzach
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- Pół pęczka natki pietruszki
- Sól morska, pieprz
- 2 łyżki masła (opcjonalnie)
Dodatki
- Sałata
- Pomidorki koktajlowe
- Miodowy sos winegret
Przygotowanie
Jeśli używasz mrożonych krewetek, dokładnie rozmroź je w zimnej wodzie i osusz. Delikatnie dopraw je solą. Na rozgrzanej patelni z oliwą, smaż krewetki przez minutę z każdej strony na dużym ogniu. W trakcie smażenia dodaj pokrojony czosnek, a na końcu posiekaną natkę pietruszki. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić danie o masło, które doda kremowości. Podawaj krewetki na talerzu, obok świeżej sałaty i pomidorków koktajlowych, skropione miodowym winegretem.
To danie jest nie tylko pyszne, ale także pełne aromatów, które z pewnością zachwycą Twoich gości!