KategorieBaza wiedzy Kuchnia Hiszpańska Obiady Oliwy z Oliwek Ryby

Jak przygotować grillowany stek tuńczyka na ostro?

Stek z tuńczyka to zdrowy i smaczny wybór, a jego pikantna wersja z dodatkiem chili i imbiru to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jak przygotować grillowany stek tuńczyka na ostro? Sprawdź poniżej!

Jakie składniki będą potrzebne do grillowanego steka tuńczyka?

Jakie przyprawy sprawią, że tuńczyk będzie pikantny?

  • 250–300 g steka z tuńczyka
  • 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować grillowany stek tuńczyka krok po kroku?

Jak zamarynować tuńczyka?

Najpierw umyj stek z tuńczyka i osusz go papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie polej go oliwą oraz skrop sokiem z cytryny. Oprósz mięso pieprzem czarnym, pieprzem cayenne, imbirem i pieprzem cytrynowym. Tuńczyka w marynacie włóż do lodówki na około 30 minut, aby mięso nabrało intensywnego smaku.

Jak długo grillować stek z tuńczyka?

Po wyjęciu z lodówki rozgrzej patelnię grillową. Grilluj stek z tuńczyka przez około 3 minuty z jednej strony, a następnie przewróć na drugą i grilluj przez kolejne 3 minuty. Dzięki takiemu czasowi grillowania, mięso będzie soczyste w środku i doskonale przypieczone na zewnątrz.

Jak podawać grillowanego tuńczyka?

Grillowany stek z tuńczyka możesz podać z dodatkiem świeżej sałaty, grzankami lub pieczonymi warzywami. Świetnie komponuje się również z dodatkiem sosu jogurtowego lub salsy pomidorowej, aby złagodzić ostrość.

Czy jesteś gotów spróbować tej pysznej, pikantnej wersji steka z tuńczyka? Smacznego!