CategoriesDania mączne Dania z warzywami Kuchnia Turecka Przyprawy

Jajka po turecku z chlebkami z patelni

Jajka po turecku z chlebkami z patelni

Jajka po turecku z chlebkami z patelni to danie, które zachwyci każdego miłośnika wschodnich smaków. Jest to połączenie prostoty z wyrafinowanymi nutami smakowymi, idealne na każdą porę dnia. W tej odsłonie, tradycyjne jajka w koszulce spotykają się z bogactwem smaków sosu jogurtowego, ostro-słodkiego sosu maślanego i świeżością domowych chlebków z patelni. Oto jak przygotować to wyjątkowe danie.

Składniki:

Jajka po turecku:

2 jajka
1 łyżka octu jabłkowego
1 szklanka jogurtu greckiego
1 łyżeczka tartej skórki cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżego koperku
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g masła
0,5 łyżeczki kurkumy mielonej
0,5 łyżeczki płatków chili
0,5 łyżeczki wędzonej papryki mielonej

Chlebki z patelni:

150 ml wody
1 łyżeczka drożdży suszonych
0,5 łyżki cukru
100 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki soli
310 g mąki pszennej
0,25 pęczka natki pietruszki
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

1 awokado
1 pęczek świeżego koperku
0,5 łyżeczki czarnuszki
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Chlebki z patelni:

Rozczyn: Wymieszaj drożdże, cukier i wodę, odstaw do aktywacji drożdży.
Ciasto: Do aktywowanych drożdży dodaj jogurt, oliwę, sól, pietruszkę, następnie mąkę. Wyrób ciasto i podziel na 5 części. Po wyrośnięciu rozwałkuj i usmaż na patelni.

Jajka po turecku:

Sos Jogurtowy: Jogurt grecki wymieszaj z czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, dodać koperek.
Jajka w Koszulce: Ugotuj jajka w koszulce w wodzie z octem jabłkowym.
Sos Maślany: Na patelni roztop masło z oliwą, dodaj kurkumę, wędzoną paprykę, płatki chili i chwilę podgrzewaj.

Podanie:

Na talerz wyłóż sos jogurtowy, ułóż jajko w koszulce, polej sosem maślanym. Obok ułóż plasterki awokado, posyp czarnuszką i dekoruj koperkiem. Podawaj z chlebkami z patelni, rozerwanymi na kawałki.

Podsumowanie:

Jajka po turecku z chlebkami z patelni to doskonały sposób, by rozpocząć dzień od pełnego smaku i energii śniadania lub zorganizować nieformalny, ale wyjątkowy obiad lub kolację. Łącząc w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaków, danie to przenosi nas wprost do serca Turcji, oferując kulinarną podróż bez wychodzenia z domu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *