Jaki olej dla dziecka, niemowlaka i dlaczego warto wprowadzić go do dietyCategoriesBaza wiedzy Oleje tłoczone na zimno

Jaki olej dla dziecka, niemowlaka i dlaczego warto wprowadzić go do diety?

Tłuszcze są niezwykle ważnym składnikiem odżywczym, którego nie powinno zabraknąć w diecie dziecka już od samego początku. Zdrowy tłuszcz pomaga w rozwoju układu nerwowego, wspomaga prawidłowe widzenie oraz odporność. Warto więc włączyć do diety dziecka oleje roślinne, które są najzdrowsze. Niestety, wielu rodziców nie wie jakie oleje wybrać. Spróbujmy więc odpowiedzieć na to pytanie. Dlaczego […]

Olej kokosowy pomaga w spalaniu tłuszczuCategoriesBaza wiedzy Oleje tłoczone na zimno

Jak olej kokosowy pomaga spalać tłuszcz?

Kiedy myślimy o olejach, raczej nie rozpatrujemy ich w kategorii substancji, które mogłyby pomóc nam w procesie spalania tłuszczu. Tymczasem istnieją rodzaje olejów, które mogą nam w tym pomóc. Jednym z tych, który wyróżnia się najskuteczniejszym działaniem jest olej kokosowy. Ceniony z powodu wielu różnych prozdrowotnych właściwości może być prawdziwym wsparciem dla osób, które się […]

Pappardelle z szynką parmeńską, czosnkiem i orzechamiCategoriesDania mięsne Kuchnia Włoska Makarony Obiady

Pappardelle z szynką parmeńską, czosnkiem i orzechami: smak Emilia Romagna we własnej kuchni

Region Emilia Romagna we Włoszech to nie tylko mekka kulinarnych tradycji, ale także miejsce, które zasłynęło z wyjątkowych smaków i aromatów. Inspirując się kuchnią tego regionu, proponujemy dzisiaj przepis na wyjątkowe danie – pappardelle z szynką parmeńską, czosnkiem i orzechami. Przekonaj się, jak łatwo możesz przenieść się kulinarne podróżnicze do serca Włoch w swojej własnej […]

Penne all'asrrabbiataCategoriesKuchnia Wegetariańska Kuchnia Włoska Makarony Najpopularnijesze przepisy Obiady

Penne all’arrabbiata: makaron z pikantnym sosem pomidorowym

Penne all’Arrabbiata to klasyczne włoskie danie, które zyskało popularność dzięki swojemu intensywnemu smakowi i prostocie przygotowania. Charakteryzuje się pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem czosnku, ostrych papryczek i świeżej bazylii. To idealna propozycja dla miłośników ostrej kuchni, którzy pragną zasmakować autentycznego smaku Włoch. Kuchnia włoska słynie z prostoty i intensywności smaków. Penne all’Arrabbiata, czyli dosłownie „makaron […]

Limonkowo- szafranowe risotto z łososiemCategoriesDania z ryżem Kuchnia Włoska Ryby

Limonkowo- szafranowe risotto z łososiem

Risotto, jedno z najbardziej charakterystycznych i kochanych dań kuchni włoskiej, zyskuje zupełnie nowy wymiar, kiedy połączy się je z egzotycznymi smakami limonki i szafranu oraz delikatnością łososia. Limonkowo-szafranowe risotto z łososiem to danie pełne smaku, które łączy w sobie kremową teksturę risotto z orzeźwiającą nutą cytrusów i wyjątkowym aromatem szafranu. To propozycja dla tych, którzy […]

10 korzyści zdrowotnych ze stosowania oleju kokosowegoCategoriesBaza wiedzy Oleje tłoczone na zimno

10 korzyści zdrowotnych ze stosowania oleju kokosowego

Olej kokosowy to produkt, który coraz częściej znajduje zastosowanie w naszych kuchniach i łazienkach. Doceniamy jego liczne właściwości zdrowotne, dzięki którym możemy czuć się i wyglądać lepiej. Wciąż jednak wiele osób nie ma świadomości, na co pozytywnie wpływać może wykorzystywanie tego niezwykłego oleju. Przybliżmy więc 10 korzyści zdrowotnych jakie możemy odnieść. Olej kokosowy pomaga w […]

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i warzywamiCategoriesDania mączne Dania z warzywami Kuchnia Wegetariańska Kuchnia Włoska Obiady Zapiekanki

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i warzywami

Gnocchi alla Sorrentina to klasyczne włoskie danie, które przygotowywane jest z kopytek ziemniaczanych zapiekanych z sosem pomidorowym i mozzarellą. Ta wzbogacona o warzywa wersja potrawy to doskonała propozycja dla miłośników kuchni włoskiej, którzy pragną zaserwować sobie i swoim bliskim coś wyjątkowego i pełnego smaku. Kuchnia włoska słynie z prostoty i autentyczności. Gnocchi zapiekane w sosie […]

Makaron z groszkiem, ricottą i szynką szwarcwaldzkąCategoriesKuchnia Włoska Makarony Przyprawy

Makaron z groszkiem, ricottą i szynką szwarcwaldzką

Makaron z groszkiem, ricottą i szynką szwarcwaldzką to danie, które zachwyca swoją prostotą, a jednocześnie zaskakuje bogactwem smaków. Łącząc w sobie delikatność ricotty, słodycz groszku oraz wyrazisty charakter szynki szwarcwaldzkiej, staje się doskonałą propozycją na szybki, ale wykwintny obiad czy kolację. Dzięki dodatkowi świeżych ziół, jak bazylia i pietruszka, całość zyskuje na aromacie, czyniąc danie […]

Olej słonecznikowy - Właściwości i zastosowanie oleju z ziaren słonecznikaCategoriesBaza wiedzy Oleje tłoczone na zimno

Olej słonecznikowy – Właściwości i zastosowanie oleju z ziaren słonecznika

Olej słonecznikowy znany jest jako tłuszcz stosowany w kuchni, podczas gdy posiada wiele właściwości prozdrowotnych, o których niewiele osób wie. Olej słonecznikowy czy rzepakowy? Decydując się na zakup oleju, bardzo wiele osób stoi przed dylematem, na który z nich się zdecydować. Zarówno jeden, jak i drugi jest pochodzenia roślinnego, co oznacza, że świetnie nadaje się […]

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarelląCategoriesDania z warzywami Kuchnia Wegetariańska Kuchnia Włoska Naleśniki Obiady

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Naleśniki to jedno z tych uniwersalnych dań, które zawsze cieszą podniebienie i wprowadzają wyjątkowy smak do naszego stołu. Kiedy połączymy je z aromatycznym nadzieniem ze szpinakiem, a następnie zapieczemy w soczystym sosie pomidorowym z mozzarellą, otrzymujemy prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Przepis ten to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych posiłków i podanie czegoś wyjątkowego dla […]