KategorieBaza wiedzy Desery Desery Kuchnia Wegetariańska Kuchnia Włoska Serniki

Sernik Zabajone – włoski przysmak w nowoczesnym wydaniu

Sernik Zabajone

Sernik Zabajone to wyjątkowy deser, który łączy w sobie klasyczne włoskie smaki w postaci sera ricotta i mascarpone z delikatnym kremem. Ten nietypowy sernik charakteryzuje się wyrazistym aromatem i kuszącą teksturą, będąc doskonałą propozycją na eleganckie przyjęcia i specjalne okazje.

Składniki

Spód:

  • Około 170 g kruchych ciasteczek (np. maślanych, owsianych lub amaretti)
  • 2 łyżki roztopionego masła

Masa serowa:

  • 250 g sera ricotta
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Starta skórka z 1 pomarańczy

Zabajone do masy serowej:

  • 6 żółtek (ogrzanych do temperatury pokojowej)
  • 1/2 szklanki (115 g) drobnego cukru
  • 80 ml słodkiego likieru (np. Marsala, Limoncello, Amaretto lub 50 ml brandy)

Zabajone na wierzch:

  • 2 żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej)
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 25 ml słodkiego likieru
  • 1/4 szklanki (60 ml) gorącego mleka

Dekoracja:

  • Świeże owoce (np. jeżyny, maliny, jagody, borówki) lub starta skórka z pomarańczy/limonki, kakao

Przygotowanie

  1. Spód:
    • Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem i wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
  2. Masa serowa:
    • Sery ricotta i mascarpone zmiksować z mąką ziemniaczaną na gładką masę, dodać skórkę z pomarańczy.
  3. Zabajone do masy serowej:
    • Żółtka ucierać z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy, dodać likier i kontynuować ucieranie nad parą wodną. Wymieszać z masą serową i wylać na spód ciasteczkowy.
  4. Pieczemy:
    • Sernik piec w 175°C przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C, dodać zabajone na wierzch i piec przez kolejne 35 minut.
  5. Ostudzenie i dekoracja:
    • Po pieczeniu sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika, po wystudzeniu obkroić nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na noc. Dekorować świeżymi owocami lub skórką cytrusową.

Podawanie

Sernik najlepiej smakuje schłodzony, podany jako wykwintne zakończenie posiłku.

Wskazówki

  • Aby sernik był idealnie kremowy, ważne jest dokładne zmiksowanie serów z mąką ziemniaczaną.
  • Zabajone przygotowane nad parą wodną powinno być gęste i błyszczące, co zapewni najlepszą konsystencję.

Podsumowanie

Sernik Zabajone to deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jego kremowa tekstura w połączeniu z orzeźwiającym aromatem pomarańczy i bogactwem smaku zabajone czynią go prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. Idealny na każdą specjalną okazję, ten sernik z pewnością stanie się ozdobą stołu i zachwyci każdego gościa.