Sernik Zabajone to wyjątkowy deser, który łączy w sobie klasyczne włoskie smaki w postaci sera ricotta i mascarpone z delikatnym kremem. Ten nietypowy sernik charakteryzuje się wyrazistym aromatem i kuszącą teksturą, będąc doskonałą propozycją na eleganckie przyjęcia i specjalne okazje.
Składniki
Spód:
- Około 170 g kruchych ciasteczek (np. maślanych, owsianych lub amaretti)
- 2 łyżki roztopionego masła
Masa serowa:
- 250 g sera ricotta
- 250 g sera mascarpone
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Starta skórka z 1 pomarańczy
Zabajone do masy serowej:
- 6 żółtek (ogrzanych do temperatury pokojowej)
- 1/2 szklanki (115 g) drobnego cukru
- 80 ml słodkiego likieru (np. Marsala, Limoncello, Amaretto lub 50 ml brandy)
Zabajone na wierzch:
- 2 żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej)
- 3 łyżki drobnego cukru
- 25 ml słodkiego likieru
- 1/4 szklanki (60 ml) gorącego mleka
Dekoracja:
- Świeże owoce (np. jeżyny, maliny, jagody, borówki) lub starta skórka z pomarańczy/limonki, kakao
Przygotowanie
- Spód:
- Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem i wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
- Masa serowa:
- Sery ricotta i mascarpone zmiksować z mąką ziemniaczaną na gładką masę, dodać skórkę z pomarańczy.
- Zabajone do masy serowej:
- Żółtka ucierać z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy, dodać likier i kontynuować ucieranie nad parą wodną. Wymieszać z masą serową i wylać na spód ciasteczkowy.
- Pieczemy:
- Sernik piec w 175°C przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C, dodać zabajone na wierzch i piec przez kolejne 35 minut.
- Ostudzenie i dekoracja:
- Po pieczeniu sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika, po wystudzeniu obkroić nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na noc. Dekorować świeżymi owocami lub skórką cytrusową.
Podawanie
Sernik najlepiej smakuje schłodzony, podany jako wykwintne zakończenie posiłku.
Wskazówki
- Aby sernik był idealnie kremowy, ważne jest dokładne zmiksowanie serów z mąką ziemniaczaną.
- Zabajone przygotowane nad parą wodną powinno być gęste i błyszczące, co zapewni najlepszą konsystencję.
Podsumowanie
Sernik Zabajone to deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jego kremowa tekstura w połączeniu z orzeźwiającym aromatem pomarańczy i bogactwem smaku zabajone czynią go prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. Idealny na każdą specjalną okazję, ten sernik z pewnością stanie się ozdobą stołu i zachwyci każdego gościa.