Stek z tuńczyka to zdrowy i smaczny wybór, a jego pikantna wersja z dodatkiem chili i imbiru to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jak przygotować grillowany stek tuńczyka na ostro? Sprawdź poniżej!
Jakie składniki będą potrzebne do grillowanego steka tuńczyka?
Jakie przyprawy sprawią, że tuńczyk będzie pikantny?
- 250–300 g steka z tuńczyka
- 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować grillowany stek tuńczyka krok po kroku?
Jak zamarynować tuńczyka?
Najpierw umyj stek z tuńczyka i osusz go papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie polej go oliwą oraz skrop sokiem z cytryny. Oprósz mięso pieprzem czarnym, pieprzem cayenne, imbirem i pieprzem cytrynowym. Tuńczyka w marynacie włóż do lodówki na około 30 minut, aby mięso nabrało intensywnego smaku.
Jak długo grillować stek z tuńczyka?
Po wyjęciu z lodówki rozgrzej patelnię grillową. Grilluj stek z tuńczyka przez około 3 minuty z jednej strony, a następnie przewróć na drugą i grilluj przez kolejne 3 minuty. Dzięki takiemu czasowi grillowania, mięso będzie soczyste w środku i doskonale przypieczone na zewnątrz.
Jak podawać grillowanego tuńczyka?
Grillowany stek z tuńczyka możesz podać z dodatkiem świeżej sałaty, grzankami lub pieczonymi warzywami. Świetnie komponuje się również z dodatkiem sosu jogurtowego lub salsy pomidorowej, aby złagodzić ostrość.
Czy jesteś gotów spróbować tej pysznej, pikantnej wersji steka z tuńczyka? Smacznego!