KategorieBaza wiedzy Dania mięsne Fit Kuchnia Hiszpańska Obiady Oliwy z Oliwek Sałatki Sałatki fit Sałatki z mięsem

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli

Wędzenie to jedna z najstarszych metod konserwowania i nadawania wyjątkowego smaku mięsu. Wędzone polędwiczki wieprzowe, przygotowane na grillu, w połączeniu z orzeźwiającą sałatką z fasoli, to doskonała propozycja na wyjątkowy obiad. W tym wpisie pokażę, jak krok po kroku przygotować tę potrawę, by zachwycić swoich gości.

Składniki

Polędwiczki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 6 ząbków czosnku

Marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ¼ papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • ½ limonki (skórka i sok)

Sałatka z fasoli:

  • ½ papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 g świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • ½ limonki (skórka i sok)
  • 120 g suszonych pomidorów
  • 45 g świeżej kolendry

Sos:

  • 16 g świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki białego wina
  • 3 jajka
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta soli
  • 80 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie

1. Przygotowanie polędwiczek i marynaty

Na początek myjemy i osuszamy polędwiczki, a następnie pozbywamy się białych błon. Do marynaty ścieramy 1 ząbek czosnku i 2 g świeżego imbiru, a następnie dodajemy posiekaną chili, sos sojowy, miód, oliwę z oliwek, skórkę i sok z limonki. Polędwiczki dokładnie obtaczamy w marynacie i dodajemy igły z 2-3 gałązek świeżego rozmarynu. Zamarynowane mięso odkładamy na 20-25 minut, aby przeszło smakiem przypraw.

2. Sałatka z fasoli

W tym czasie przygotowujemy sałatkę z fasoli. Do miski przekładamy odsączoną czerwoną fasolę z puszki, dodajemy skórkę i sok z ½ limonki, posiekany imbir, chili oraz czosnek. Do sałatki dorzucamy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i miód. Całość doprawiamy sosem sojowym, świeżą kolendrą i skrapiamy olejem rzepakowym. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby smaki się połączyły.

3. Wędzenie polędwiczek

Kiedy sałatka odpoczywa, przechodzimy do wędzenia polędwiczek. Na rozgrzany brykiet wrzucamy połowę namoczonych drewienek oraz 1 główkę czosnku przekrojoną na pół. Na ruszt wykładamy zamarynowane polędwiczki, które wędzimy przez około 15-20 minut, co jakiś czas je obracając. Dodatkowo możemy polewać mięso pozostałą marynatą, aby nadać mu jeszcze więcej smaku. Po upływie czasu wędzenia zdejmujemy polędwiczki z grilla i kładziemy na deskę, skrapiając niewielką ilością oliwy z oliwek.

4. Sos

Aby przygotować sos, do zimnego rondla wbijamy 3 żółtka, dodajemy łyżkę białego octu winnego i 3-4 łyżki białego wina. Wszystko dokładnie ubijamy trzepaczką, a następnie stawiamy na gorącym brykiecie, ubijając na pianę. Kiedy sos zaczyna gęstnieć, cienkim strumieniem wlewamy oliwę z oliwek, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką, kremową konsystencję. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jak podawać

Podgrzewamy polędwiczki przez około 5 minut, następnie kroimy w grubsze plastry. Na talerz wykładamy porcję sałatki z fasoli, kilka kawałków wędzonej polędwiczki oraz polewamy mięso przygotowanym sosem. Całość dekorujemy świeżą kolendrą.

To danie idealnie nadaje się na rodzinne spotkania, grillowe przyjęcia czy uroczyste obiady. Wędzone polędwiczki wieprzowe z fasolową sałatką to połączenie wyrazistych smaków, które zachwyci każde podniebienie!