KategorieBaza wiedzy Kuchnia Hiszpańska Obiady Oliwy z Oliwek

Gazpacho pomidorowo-migdałowe – orzeźwiająca zupa na lato

Gazpacho to hiszpańska zupa na zimno, idealna na gorące dni. W wersji pomidorowo-migdałowej zyskuje wyjątkowy smak, który zachwyca każdym łykiem. Oto przepis na to orzeźwiające danie, które z pewnością będzie hitem na każdym stole.

Składniki (2-4 porcje)

  • 800 g dojrzałych pomidorów
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 2 kromki pieczywa tostowego lub bułki paryskiej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4-5 łyżek oliwy extra vergine
  • sól morska do smaku

Do podania:

  • oliwa extra vergine
  • zrumienione migdały

Przygotowanie

  1. Pomidory naciąć, włożyć na kilka sekund do wrzątku, a następnie odcedzić i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i sok, które należy przecedzić przez sito. Miąższ pomidorowy umieścić w blenderze.
  2. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni na wolnym ogniu. Pieczywo tostowe opiec w tosterze lub na patelni, a następnie odciąć skórkę, pozostawiając sam miąższ. Dodać do blendera wraz z migdałami, czosnkiem, octem, cukrem, oliwą i solą.
  3. Miksować przez co najmniej minutę, aż zupa będzie puszysta i kremowa. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.
  4. Podawać w małych miseczkach lub szklankach, skropione oliwą i posypane zrumienionymi migdałami.

To gazpacho jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pełne witamin. Smacznego!