KategorieKuchnia Wegetariańska Kuchnia Włoska Obiady

Ślimaczki bezmięsne od Hamrocyka – przepis na pyszną, roślinną przekąskę

Szukasz pomysłu na szybką, wegetariańską przekąskę, która zaskoczy gości i domowników? Te ślimaczki bez mięsa są idealne! Kruche ciasto francuskie wypełnione warzywami, serem i aromatycznym pesto to prosty sposób na coś pysznego i efektownego. Świetnie sprawdzą się na imprezie, pikniku, kolacji czy jako dodatek do zupy.


Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 3 łyżki zielonego pesto (bazyliowe, pietruszkowe lub inne ulubione)

  • 100 g startej mozzarelli lub innego sera

  • Garść rukoli lub świeżego szpinaku

  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski

  • 1/2 małej cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki

  • Suszone zioła do smaku: oregano, bazylia, tymianek

  • Jajko do posmarowania (opcjonalnie)


Przygotowanie:

1. Przygotowanie składników:

  • Paprykę i cukinię pokrój. Jeśli chcesz, możesz je krótko podsmażyć na oliwie, żeby zmiękły.

  • Ser zetrzyj na tarce.

  • Rukolę lub szpinak opłucz i osusz.

2. Składanie ciasta:

  • Rozwiń ciasto francuskie na papierze do pieczenia.

  • Posmaruj całość pesto.

  • Rozłóż warzywa, rukolę i ser, posyp suszonymi ziołami.

  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.

3. Formowanie ślimaczków:

  • Pokrój rulon na plasterki o grubości ok. 2 cm.

  • Ułóż ślimaczki płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem (dla połysku).

4. Pieczenie:

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez 15–18 minut, aż będą złociste i chrupiące.


Jak podawać ślimaczki?

  • Najlepiej smakują na ciepło, ale świetnie sprawdzą się też na zimno.

  • Można je serwować z sosem jogurtowym, czosnkowym lub pomidorowym.

  • Idealne na imprezę, do lunchboxa czy jako przekąska do pracy.