KategorieBaza wiedzy Kuchnia Włoska Najpopularnijesze przepisy Zdrowa Żywność Zupy Zupy kremy

Risotto z dynią – kremowa rozkosz na talerzu

Risotto z dynią

Risotto z dynią to danie, które idealnie łączy w sobie prostotę składników z wyrafinowaniem smaku. Jego aksamitna tekstura i delikatny, lekko słodkawy posmak dyni sprawiają, że jest to comfort food w najlepszym wydaniu. Risotto, będące klasykiem włoskiej kuchni, w wersji z dynią zyskuje nowy wymiar i staje się doskonałym daniem na jesienne i zimowe wieczory.

Składniki na 2 porcje

  • 1 szklanka dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula szalotka (lub 1/4 zwykłej cebuli)
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • Tarta gałka muszkatołowa
  • 20 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
  • 25 g tartego Parmezanu
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Dynię zalać mlekiem i moczyć przez 12 godzin w lodówce. Jeśli nie masz czasu, można pominąć ten etap.
  2. Dynię odcedzić. Bulion zagotować i trzymać na małym ogniu.
  3. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać pokrojoną cebulę i połowę dyni. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia cebuli.
  4. Dodać ryż i zwiększyć ogień do średniego. Smażyć, mieszając, aż ryż pokryje się masłem. Wlać wino i odparować.
  5. Stopniowo dodawać bulion, mieszając po każdym dodaniu. Po 7-8 minutach dodać resztę dyni i doprawić gałką muszkatołową.
  6. Gotować przez około 15-17 minut, aż ryż będzie al dente. Patelnię zdjąć z ognia, włożyć zimne masło, wymieszać, a na koniec dodać Parmezan.

Podawanie

Risotto podawać gorące, doprawione do smaku solą i pieprzem. Można udekorować danie dodatkową gałką muszkatołową lub świeżymi ziołami.

Podsumowanie

Risotto z dynią to danie, które zadowoli każdego miłośnika kremowych, bogatych smaków. Jego przygotowanie, choć wymaga uwagi i czasu, jest warte każdej chwili spędzonej w kuchni. Dynia, będąca głównym składnikiem, nadaje risotto słodki i ziemisty charakter, który w połączeniu z ostrością Parmezanu i delikatnością masła tworzy niezapomnianą ucztę dla podniebienia.