KategorieBaza wiedzy Oleje tłoczone na zimno

Olej rzepakowy dla niemowląt – Rola tłuszczy w diecie niemowlęcia

Olej rzepakowy dla niemowląt - Rola tłuszczy w diecie niemowlęcia

Prawidłowe żywienie niemowląt ma ogromne znaczenie dla ich prawidłowego rozwoju. Często jednak zdarza się, że rodzice nie wiedzą, jakie produkty warto podawać dzieciom z korzyścią dla ich zdrowia. Szczególnie jeśli chodzi o tłuszcze. Tymczasem, okazuje się, że najlepsze są najbardziej popularne i powszechne produkty takie jak olej rzepakowy. Sprawdźmy więc dlaczego warto podawać go niemowlętom.

Rola tłuszczy w diecie niemowlęcia

Wielu rodziców obawia się, że nadmiar tłuszczu w dziecięcej diecie skutkować może problemami z nadwagą. Jest to oczywiście prawdą, szczególnie, gdy tłuszcz, który spożywa dziecko pochodzi ze słodyczy lub wysoko przetworzonych produktów. Niemniej jednak, nie możemy ograniczać obecności tłuszczu w diecie dziecka. Jest on bowiem odpowiedzialny za prawidłowe procesy rozwoju malucha. To nie tylko niezbędna dziecku energii, ale również budulec niezbędny rozwijającemu się rdzeniu kręgowemu oraz mózgowi.
Tłuszcze mają wpływ na prawidłowy rozwój widzenia, wpływają na krzepliwość krwi oraz stan skóry. Nie możemy więc rezygnować z podawania dziecku tłuszczy, niemniej powinniśmy zadbać o ich jakość.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – dostępny w każdej kuchni, najlepszy dla dzieci

Poszukując zdrowych źródeł tłuszczu dla niemowląt często sięgamy po drogie i nierzadko trudno dostępne oleje. Tymczasem nie jest to konieczne. Prawdą bowiem jest, że dziecko potrzebuje przede wszystkim olejów roślinnych, jednak wcale nie muszą być one drogie. Jednym z produktów, które warto włączyć do diety dziecka jest bowiem olej rzepakowy – ten sam, z którego w kuchni korzysta większość z nas. W jego składzie znajdziemy cenne witaminy takie jak E, K oraz prowitaminę A. Ich obecność w diecie dziecka wspomaga pracę mózgu oraz wzroku. Poza tym, olej rzepakowy jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na prawidłową przemianę materii, funkcjonowanie układu krwionośnego czy procesy wzrostu. Nienasycony kwas tłuszczowy linolenowy zmniejsza również stany zapalne i przyspiesza proces walki z infekcjami.

Olej rzepakowy - Tłoczony na zimno, właściwości i zastosowanie

Olej rzepakowy w diecie niemowlęcia – w jaki sposób go podawać?

Wiemy już, że podawanie oleju rzepakowego niemowlętom ma pozytywny wpływ na ich zdrowie oraz prawidłowy rozwój. Ile jednak oleju powinno przyjmować dziecko w tym wieku? Specjaliści zgodnie twierdzą, że optymalna ilość to ok dwóch łyżeczek dziennie. Olej rzepakowy możemy podawać między innymi jako dodatek do dziecięcych zupek lub przecierów warzywnych. Możemy również maczać w nim pieczywo. Nie zapominajmy również, że olej ten może być poddawany obróbce cieplnej – nic nie stoi więc na przeszkodzie by smażyć lub dusić na nim delikatne mięso lub ryby.

Jaki olej rzepakowy wybrać dla niemowlaka?

Pamiętajmy, że układ pokarmowy małego dziecka nie jest w pełni rozwinięty, dlatego produkty, które podajemy dziecku powinny być jak najlepszej jakości. W przypadku oleju rzepakowego wybierajmy wyłącznie te oleje, które powstają w procesie tłoczenia na zimno. Oznacza to, że temperatura, w której jest tłoczony nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza. Poza tym, w przypadku dzieci należy stosować jedynie oleje pozbawione smakowych dodatków czy przypraw.

Jak widać, zdrowe, roślinne tłuszcze, które powinny znaleźć się w diecie niemowlęcia nie muszą być drogie czy trudno dostępne. Sięgając po popularny w naszych kuchniach olej rzepakowy tłoczony na zimno jesteśmy w stanie dostarczyć dziecku niezbędnej porcji kluczowych dla jego rozwoju kwasów tłuszczowych. Warto to wykorzystać.