Olej konopny ma bardzo dużo zastosowań w gastronomii. Możemy go dodawać do kanapek, sałatek, zup czy nawet smoothie, które sami przyrządzamy. W dzisiejszych czasach jest duża moda na zdrowy styl życia. Każdy pragnie mieć dobrą sylwetkę i mówić, że zdrowo się odżywia. Specyfiki tego typu bardzo nam to ułatwiają. Olej konopny doda nam wspaniały smak do potrawy i dodatkowe tłuszcze nienasycone, które są potrzebne dla naszego zdrowia. Dzisiaj bardzo często spożywamy wiele fast-foodów oraz dań wysoko przetworzonych – ubogich w zdrowe kwasy i tłuszcze przez co czujemy się zmęczeni, gdyż mamy mało zbilansowaną dietę. Oczywiście można temu zapobiec odstawiając dania, które nie sprzyjają naszemu zdrowiu i przechodząc na dietę zdrową zawierającą więcej składników, które potrzebujemy.
Preparat tego rodzaju idealnie nada się do kulinarnych eksperymentów, gdyż pasuje tak naprawdę do wszystkiego a jedyne, co nas ogranicza to wyobraźnia połączona z gustem. Wielu ludzi na pewno spotkało się z dodawaniem do sałatek czy kanapek oliwy z oliwek. Wszystko to a nawet więcej możemy zrobić z olejem konopnym. W porównaniu do wcześniej wspomnianego specyfiku – posiada on bardziej orzechowy i wyrazisty smak wraz z nutką goryczy.
Można być ciekawym, ile razy dziennie zaleca się stosowanie oleju konopnego. Tak naprawdę to zależy od naszych indywidualnych prefencji. Nie ma górnych ani dolnych granic jego stosowania, natomiast na posiłek dla jednej osoby dwie góra trzy łyżki zdecydowanie wystarczą. Oczywiście, znaczenie ma wielkość dania. Do kanapki nie damy trzech łyżek oleju, aczkolwiek do sałatki nie damy połowy warząchwi, bo będzie to za dużo. Eksperci rekomendują, by wszystko robić z głową. Wiadomo, że każdy ma inne gusta. Jedna osoba sałatkę będzie wolała zjeść z bardzo wyrazistym, orzechowym smakiem, natomiast drugi człowiek będzie preferował lekki posmak oleju konopnego. Dla samego zdrowia warto wkomponować w danie chociaż jedną łyżeczkę takiego specyfiku, by spełnił on swoje zadanie. Reszta to tylko i wyłącznie nasze zachcianki, które pragniemy spełnić. Oczywiście nie ma potrzeby bać się zwiększonych dawek preparatu z konopi do zastosowania kuchennego, natomiast warto robić wszystko rozsądnie, gdyż z nadmiaru jakiegokolwiek jedzenia możemy nabawić się problemów żołądkowych, czego na pewno byśmy nie chcieli.
Dla ludzi z niedoborami kwasów Omega 3,6 lub 9 olej konopny do zastosowania gastronomicznego jest jak najbardziej polecany. Wysoki cholesterol w dzisiejszych czasach też przestaje być problemem, ponieważ specyfik ten zawiera sitosterol, który znacznie redukuje poziom cholesterolu.
Dlaczego eksperci polecają jego stosowanie?
Olej konopny to innowacyjny specyfik, który fachowcy polecają z różnych względów. Między innymi ma działania przeciwdepresyjne. Łagodzi on skutecznie objawy menopauzy a odporność dzięki niemu jest wzmocniona niemalże dwukrotnie. Produkt ten równie dobrze można stosować do lekko podgrzanych posiłków. Tak na dobrą sprawę ten specyfik może być stosowany jako składnik shake’a zawierającego proteiny i węglowodany, więc polecany jest także dla kulturystów i osób oraz osób, które często uczęszczają na siłownię w związku z czym mają zawyżone zapotrzebowanie na białko.
Osoby, które często są niespokojne i mają dużo stresu w życiu powinny zażywać nawet do 2 lub 3 razy dziennie łyżkę oleju konopnego, ponieważ redukuje on poziom kortyzolu w naszym organizmie, dzięki czemu możemy zrobić wszystko, co zaplanowaliśmy na kolejny dzień bez nerwów.
Wśród nas bardzo często znajdą się także wegetarianie, którzy najzwyczajniej w świecie nie preferują mięsa w związku z czym mogą mieć niedobory białka, co wpływa negatywnie na ich organizm. Na szczęście jest na to ratunek! Olej konopny ma świetne zastosowanie u wegetarian, ponieważ jest wspaniałym źródłem białka. Dwie łyżeczki dziennie wystarczą, by uzupełnić niedobory białka, jeśli mamy odpowiednio zbilansowaną dietę. Oczywiście olejem konopnym nie uzupełnimy białka, gdy będziemy tylko i wyłącznie opierać się na tym specyfiku, lecz gdy mamy odpowiednio skomponowaną dietę i zawsze na wieczór obliczamy, że brakuje nam kilkunastu gramów białka, to bez problemu olej konopny możemy zastosować.
Regularne spożywanie preparatu z konopi u mężczyzn a także kobiet wspomaga układ sercowo naczyniowy i jego pracę. Badania, które się odbyły w 2007 roku wykazały jednoznacznie, że olej konopny chroni przed zakrzepami a także działa zapobiegawczo w związku z czym nasze krwinki nie ulegają sklejeniu.
Trzeba wziąć pod uwagę, że preparat z konopi jest polecany tylko i wyłącznie polskiego pochodzenia, tłoczony na zimno z naszych upraw. Jest to rekomendowane, ponieważ Polacy robią specyfiki godne zaufania składające się tylko i wyłącznie z naturalnych składników, które mają prozdrowotne działanie.
Wielu z nas zna cukrzyków, czy nawet ma ich w swojej rodzinie. Warto takim osobom polecić olej konopny do regularnego stosowania, ponieważ obniża on poziom cukru we krwi, co jest dużym ułatwieniem dla ludzi borykających się z cukrzycą. Tak samo wątroba jest bardzo często narażona na powikłania, gdyż wraz z wiekiem pewne narządy stają się mniej wydajne. Na szczęście nie jest to nic strasznego, ponieważ olej konopny wpływa dobroczynnie na pozytywne funkcjonowanie takich narządów jak nerki czy wątroba, przez co możemy cieszyć się życiem w każdym wieku a jedyne o co musimy zadbać to odpowiednio zbilansowana dieta wraz ze stosowaniem specyfiku z konopi.
Codzienna dieta a olej konopny
Nasza dieta bardzo często jest ograniczona do produktów o wysokiej kaloryczności, które nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Jak dobrze wiesz, preparat z konopi jest wspaniały pod różnymi względami. W ostatniej części dowiedziałeś się, że olej konopny tak naprawdę ma wpływ na większość pozytywnych reakcji w naszym organizmie. Możemy stosować go profilaktycznie, by zapobiec różnym chorobom sercowo naczyniowym, czy nawet cukrzycy. Dzięki temu specyfikowi pozbędziemy się problemów z nerkami czy wątrobą, lub po prostu możemy temu zapobiegać i nigdy nie dopuścić do takiej sytuacji, że w naszej diecie czegoś zabraknie.
W dzisiejszych czasach nasz układ odpornościowy pozostawia wiele do życzenia. Poddajemy się szczepieniom, przyjmujemy różnego rodzaju witaminy i pijemy wody wysoko zmineralizowane, by czuć się bezpieczniej i mieć pewność, że żadna choroba nas nie zaatakuje. Niestety w większości przypadków tak się nie dzieje i przychodzi taki moment, że wirus rozkłada nas na łopatki. Jak dobrze wiemy, nigdy nie zminimalizujemy szansy na chorobę do zera, lecz możemy się jeszcze bardziej uodpornić dzięki specyfikowi z konopi, który zapewnia nam poprawę funkcjonowania układu odpornościowego, który bardzo często narażony jest na mniejsze lub większe infekcje.
Można szczerze powiedzieć, że olej konopny do codziennej diety jak najbardziej się nadaje. Jest to innowacyjny preparat, który faktycznie pomoże i jest to udowodnione różnego rodzaju badaniami naukowymi. Nie ma się o co martwić, gdyż jest on wyprodukowany tylko i wyłącznie z naturalnych składników, które wspomagają zdrowie i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Ludzie, którzy wystrzegają się takich preparatów zazwyczaj używają ich za dużo lub za mało. Należy pamiętać, by we wszystkim znaleźć złoty środek, więc przy stosowaniu oleju konopnego nie dawkować go ani za dużo, ani za mało. Dwie łyżki dziennie dla przeciętnego człowieka z pewnością wystarczą i spełnią swoje zadanie.
Przechowywanie produktu – jak, gdzie, kiedy?
Osoby uważające, że preparaty tego typu nie działają najzwyczajniej w świecie źle je przechowują i przygotowują do posiłku. Musimy zdać sobie z tego sprawę, że olej konopny trzyma się tylko i wyłącznie w ciemnym i chłodnym miejscu. Nie może być to lodówka, lecz zwykła szafka, w której jest chłodniej niż w pokoju zdecydowanie wystarczy. Zapamiętajmy, by specyfiku z konopi nie poddawać obróbce termicznej, ponieważ gdy jego temperatura przekroczy 40 stopni straci on swoje prozdrowotne właściwości.