KategorieBaza wiedzy Oleje tłoczone na zimno

Olej kokosowy w ciąży – pozbądź się rozstępów i cellulitu

Olej kokosowy w ciąży – pozbądź się rozstępów i cellulitu

Ciąża to niezwykły czas w życiu kobiety. Nie da się jednak ukryć, że rewolucyjne zmiany jakie zachodzą wówczas w jej organizmie mają ogromny wpływ na jej samopoczucie oraz wygląd zewnętrzny.  Na szczęście, sporą część negatywnych skutków ciąży można zminimalizować za pomocą całkowicie naturalnych, a więc również bezpiecznych produktów. Jednym z nich jest olej kokosowy.

Naturalny sposób na walkę z rozstępami

Podczas ciąży skóra brzucha, bioder i pośladków jest niezwykle narażona na powstawanie rozstępów. Gdy skórze brakuje kolagenu jest znacznie mniej odporna na rozciąganie. Szacuje się, że nawet 90 procent ciężarnych kobiet w mniejszym lub w większym stopniu zmaga się z tym problemem. Często próbując radzić sobie z nim za pomocą drogich, syntetycznych kosmetyków. Tymczasem w walce z rozstępami pomóc może nam tani i całkowicie naturalny olej kokosowy. W jego składzie znajdziemy bowiem nie tylko mającą zbawienny wpływ na skórę witaminę E, ale również kwas kaprynowy, kwas kaprylowy i kwas laurynowy. Są to substancje, które wspomagają produkcję kolagenu oraz przyspieszają procesy regeneracji skóry.

W jaki sposób wykorzystywać olej kokosowy?

Bardzo ważnym jest aby ciężarna kobieta zaczęła wspierać swoją skórę jeszcze przed pojawieniem się rozstępów. Olej kokosowy nie sprawi bowiem, że znikną te, które już istnieją. Warto więc zacząć wykorzystywać go od pierwszych chwil ciąży. W jaki sposób? Jedną z najprostszych metod jest codzienne wsmarowywanie go w skórę brzucha, pośladków i ud. Warto robić to rano i wieczorem.

Kolejnym sposobem na poprawę stanu skóry w czasie ciąży jest dodawanie oleju kokosowego do kąpieli. Pomoże to w utrzymaniu prawidłowego nawilżenia.

Stosuj olej kokosowy nie tylko zewnętrznie

Warto wspomnieć również o tym, że w okresie ciąży warto stosować olej kokosowy nie tylko jako produkt stosowany bezpośrednio na skórę, ale również jako element diety przyszłej mamy. Ma on bowiem wiele cennych właściwości, które są szczególnie ważne dla kobiet ciężarnych. Przede wszystkim, dzięki temu, że składa się głównie z kwasów tłuszczowych średniej długości łańcucha jest metabolizowany jeszcze w układzie pokarmowym, dzięki czemu nie tylko nie odkłada się w formie tkanki tłuszczowej, ale również pozwala bezpiecznie spalać tę, która już istnieje. Może więc pomóc w likwidacji cellulitu, który jest częstym problemem ciężarnych kobiet.
Co więcej, jest to produkt, którego cenne substancje działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Stanowi więc naturalne wsparcie dla organizmu kobiety ciężarnej, który często narażony jest na powstawanie różnego rodzaju infekcji.
Może również pomóc w walce z typowymi ciążowymi dolegliwościami takimi jak zgaga czy mdłości. Do tego, jego smak i aromat doskonale wspomagają apetyt, co może być pomocne szczególnie paniom, które zmagają się z niechęcią do jedzenia w pierwszych miesiącach ciąży.

Jaki olej kokosowy warto wybrać w ciąży?

Decydując się na stosowanie oleju kokosowego w ciąży warto zadbać o jakość produktu, który wybieramy. Najlepszymi właściwościami wyróżnia się olej tłoczony na zimno, który nie jest poddawany rafinowaniu oraz filtrowaniu. Olej powinien być jak najbardziej świeży, warto również dbać o jego odpowiednie przechowywanie. Nie powinien bowiem znajdować się w nasłonecznionym miejscu. Pozwoli to na wykorzystanie w pełni jego dobroczynnych właściwości.

Podsumowując, olej kokosowy to produkt, który powinien znaleźć się w szafie każdej ciężarnej kobiety. Spożywany i stosowany zewnętrznie przynosi bowiem wiele korzyści zdrowotnych i pomaga pielęgnować skórę w tym trudnym dla niej okresie.