KategorieDania mięsne Kuchnia Włoska Obiady

Kurczak Saltimbocca: wykwintna uczta dla podniebienia

Kurczak Saltimbocca

Kurczak Saltimbocca to klasyczne danie kuchni włoskiej, które zachwyca smakiem i elegancją. To połączenie soczystych filetów z kurczaka, aromatycznej szałwii oraz szynki parmeńskiej, zanurzone w delikatnym sosie winno-maślanym z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Ta wyjątkowa potrawa z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia i sprawi, że kolacja stanie się wyjątkowym doświadczeniem kulinarnej podróży przez Włochy.

Składniki:

2 pojedyncze piersi kurczaka
Sól i świeżo zmielony pieprz
Oliwa extra vergine i masło
Kilkanaście listków szałwii
80 g szynki parmeńskiej / prosciutto crudo
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki miodu
1/4 szklanki bulionu lub rosołu
200 g pomidorków koktajlowych
Cząstka cytryny

Przygotowanie:

Przekroić kurczaka na 2 cieńsze filety i rozbić tłuczkiem, aby uzyskać mięso o równomiernej grubości. Doprawić solą, pieprzem, posmarować oliwą i marynować przez minimum pół godziny.

Na każdym filecie kurczaka ułożyć listki szałwii, a następnie owinąć je plasterkiem szynki parmeńskiej.

Rozgrzać patelnię, dodać oliwę i smażyć filety z szałwią do dołu przez około 3 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.

Wyjąć usmażone mięso i przykryć, aby się nie wystudziło. Na patelnię po kurczaku wlać wino i miód, gotować przez około 3 minuty, aż sos zredukuje się o połowę. Następnie dodać bulion i gotować kolejne 3 minuty.

Dodać pomidorki koktajlowe i smażyć przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Wlać masło, wymieszać, a następnie wrócić do patelni filety kurczaka i delikatnie podgrzać. Skropić sokiem z cytryny i odstawić z ognia.

Podsumowanie:

Kurczak Saltimbocca to niezwykle aromatyczne danie, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Soczyste filety z kurczaka w otoczeniu aromatycznej szałwii i szynki parmeńskiej, zanurzone w delikatnym sosie winno-maślanym z dodatkiem pomidorków koktajlowych, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podawany z ulubionym dodatkiem, takim jak makaron, ziemniaki czy risotto, sprawi, że kolacja stanie się wyjątkowym doświadczeniem kulinarnym, które na długo pozostanie w pamięci. Buon appetito!