KategorieKuchnia Polska Kuchnia Włoska Obiady Oliwy z Oliwek

Kopytka Gryczane z Delikatnym Bolognese – Połączenie Włoskiej Klasyki z Polską Tradycją

Kopytka to jeden z klasycznych polskich smaków, który można z łatwością dostosować do różnych kuchni świata. W tej wersji, do tradycyjnych kopytek dodajemy kaszę gryczaną, która nadaje im oryginalnego smaku, a delikatny sos boloński – inspirowany włoską tradycją – staje się idealnym dopełnieniem.

Składniki:

Sos Bolognese:
  • 1 marchewka
  • 1 zielona papryka pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule dymki
  • 150 ml białego wina
  • 100 g masła
  • Szczypta białego pieprzu
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 g pomidorów krojonych (z puszki)
  • 150 g sera gorgonzola
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
Kopytka Gryczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 24 g świeżej bazylii
  • 200 g szpinaku Baby
  • Szczypta soli, pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
  • 50 g sera gorgonzola
  • 450 g szpinaku Baby
  • 5 g świeżej bazylii

Przygotowanie:

Sos Bolognese:
  1. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane dymki, czosnek oraz marchew pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę, aż warzywa się zeszklą.
  2. Dodajemy pokrojoną paprykę pepperoni, oregano oraz tymianek. Następnie dodajemy mielone mięso wieprzowe i wołowe. Smażymy, mieszając.
  3. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory krojone oraz wino. Dusimy całość na małym ogniu przez 30 minut.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy masło oraz ser gorgonzola, mieszając, aż ser się rozpuści. Zdejmujemy sos z ognia.
Kopytka Gryczane:
  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Kaszę gryczaną mielimy na mączkę w blenderze.
  2. Do ziemniaków dodajemy jajka, posiekany szpinak, bazylię, oraz oba rodzaje mąki. Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiając jednolite ciasto.
  3. Formujemy wałeczki z ciasta, które kroimy na kawałki pod kątem, tworząc klasyczne kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie przez około minutę po wypłynięciu.
  4. Na małej patelni podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii na maśle, po czym dodajemy ugotowane kopytka i chwilę podsmażamy.
Serwowanie:

Kopytka podajemy polane delikatnym sosem bolońskim, posypane świeżymi liśćmi bazylii oraz pokruszoną gorgonzolą. Danie idealnie komponuje się z dodatkową porcją świeżego szpinaku.

To wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi, ale z polskim akcentem w postaci kaszy gryczanej. Smacznego!