KategorieBaza wiedzy Kuchnia Polska Najpopularnijesze przepisy Obiady Zupy

Chłodnik z maślanki i ogórków z oliwą i koperkiem

Ten przepis to kwintesencja letniego orzeźwienia. Chłodnik na bazie maślanki, z dodatkiem świeżych ogórków, koperku i odrobiny oliwy z oliwek to lekka, zdrowa i szybka w przygotowaniu zupa, która doskonale sprawdza się w upalne dni. W przeciwieństwie do klasycznego chłodnika litewskiego z botwiną i jajkiem, ten wariant jest bardziej minimalistyczny, ale nie mniej wyrazisty – ziołowy, chrupiący i aksamitnie kremowy dzięki dodatkowi dobrej jakości oliwy.


Składniki (na 4 porcje):

  • 500 ml maślanki naturalnej (najlepiej schłodzonej)

  • 250 ml jogurtu naturalnego lub kefiru (opcjonalnie dla gęstszej konsystencji)

  • 4 średnie ogórki gruntowe

  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • ½ pęczka świeżego koperku

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

  • opcjonalnie: rzodkiewka, szczypiorek, natka pietruszki


Przygotowanie:

1. Przygotuj warzywa

Ogórki obierz (lub nie – wedle uznania) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, posól odrobiną i odstaw na 10 minut, by puściły sok. Następnie odciśnij nadmiar płynu – zupa nie będzie zbyt wodnista.

2. Posiekaj zioła

Koperek drobno posiekaj. Jeśli używasz innych dodatków (rzodkiewki, szczypiorek), również je drobno pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno utrzyj z solą.

3. Połącz składniki

W dużej misce wymieszaj maślankę z jogurtem (lub samą maślankę), dodaj starte ogórki, koperek, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę, by smaki się przegryzły.

4. Podanie

Podawaj dobrze schłodzony, skropiony dodatkową oliwą z oliwek i udekorowany świeżym koperkiem lub plasterkami ogórka. Doskonale smakuje z kromką chleba na zakwasie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.


Warianty:

  • Z awokado – dodaj ½ zmiksowanego awokado, by uzyskać kremową wersję chłodnika.

  • Z kefirem zamiast maślanki – dla bardziej kwaśnego i intensywnego smaku.

  • Z dodatkiem jajka na twardo – dla sycącego, bardziej klasycznego wariantu.

  • Z orzechami włoskimi lub pestkami dyni – jako chrupiący dodatek przy podaniu.


Właściwości odżywcze:

  • Maślanka i jogurt dostarczają probiotyków wspierających florę jelitową.

  • Ogórki są niskokaloryczne i bogate w wodę, dzięki czemu świetnie nawadniają.

  • Oliwa z oliwek to źródło zdrowych tłuszczów, które wspierają wchłanianie witamin i działają przeciwzapalnie.

  • Koperek zawiera przeciwutleniacze i działa wspomagająco na trawienie.