Olej słonecznikowy znany jest jako tłuszcz stosowany w kuchni, podczas gdy posiada wiele właściwości prozdrowotnych, o których niewiele osób wie.
Olej słonecznikowy czy rzepakowy?
Decydując się na zakup oleju, bardzo wiele osób stoi przed dylematem, na który z nich się zdecydować. Zarówno jeden, jak i drugi jest pochodzenia roślinnego, co oznacza, że świetnie nadaje się nie tylko dla wegetarian. Nie od dziś wiadomo, że oleje roślinne mają znacznie więcej wartości odżywczych od zwierzęcych. Nawet jeśli ktoś planuje dietę odchudzającą, to i tak tłuszcz jest konieczny, ponieważ to w nim rozpuszcza się wiele witamin, które on sam posiada. Żyjemy w czasach, w których dominują suplementy diety, jednak ich przyswajalność pozostawia wiele do życzenia. Dlatego znacznie lepszym rozwiązaniem będzie postawienie na opcję, która nie tylko posiada w sobie witaminy, ale dzięki temu, że jest tłuszczem, będą one miały szansę się w niej rozpuścić.
Nie można jednoznacznie określić, który z podanych olejów jest zdrowszy, ponieważ wiele zależy od tego, do jakich celów chcemy go wykorzystać. W przypadku smażenia znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie oleju rzepakowego, ponieważ odznacza się on bardzo dużą ilością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oczywiście należy mieć na uwadze, że smażenie samo w sobie nie zalicza się do najzdrowszych opcji, jeśli chodzi o obróbkę termiczną. Również do pieczenia olej rzepakowy będzie znacznie lepszym rozwiązaniem. Natomiast olej słonecznikowy doskonale sprawdza się u osób, które posiadają zróżnicowaną dietę, gdyż nie mają one potrzeby, by przyjmować również z olejem witaminy A, K czy E. W porównaniu do oleju rzepakowego, w słonecznikowym jest ich stosunkowo niewiele, dlatego jest właściwą opcją dla uzupełnienia dobrze rozplanowanej diety. Dlaczego? Powyższe witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego tak duże znaczenie ma tutaj ich obecność w codziennych posiłkach. Gdy dieta nie jest tak bogata w witaminy A, K i E z powodzeniem można zdecydować się na olej rzepakowy.
Olej słonecznikowy czy zdrowy?
W ostatnim czasie coraz większym zainteresowaniem cieszą się oliwy z oliwek, to jednak wciąż wiele osób stosuje oleje. Dzieje się tak, ponieważ są znacznie tańsze, a co za tym idzie, można je wykorzystywać na przeróżne sposoby gdyż odznaczają się uniwersalnością. Jeśli natomiast chodzi o olej słonecznikowy, należy on do najpopularniejszych tłuszczów roślinnych, jakie obecnie znajdują się w sprzedaży. Jest nie tylko tani, wydajny, ale także posiada witaminy. Niezależnie od tego, jaką dietę się stosuje, należy pamiętać o tym, jak duże znaczenie ma właściwe podejście do tłuszczów, z których pod żadnym pozorem nie można rezygnować, w końcu to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy.
Olej słonecznikowy doskonale sprawdza się zarówno do użycia na zimno, jak i do obróbki termicznej. Jest produktem uniwersalnym, dlatego cieszy się tak dużym zainteresowaniem. Na szczególną uwagę zasługuje nie tylko zawartość witaminy E, której ma w sobie naprawdę bardzo wiele, ale także fitosteroli i kwasów tłuszczowych. Dlaczego uznaje się, że olej słonecznikowy jest zdrowy i w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia? Z pewnością duże znaczenie mają jego właściwości odżywcze, o których wiele osób zwyczajnie zapomina. Należą do nich:
Witamina E – pozwala na zachowanie młodego wyglądu, ale jednocześnie odpowiada za prawidłowe widzenie. Pomimo tego, że jest obecna w diecie, wiele osób zapomina o tym, że aby mogła być przyswajana do organizmu, powinna być dostarczana z tłuszczami, gdyż to w nich się rozpuszcza. Pozwala na zachowanie odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych, a tym samym zapobiega zakrzepom.
Fitosterole – pilnują, by poziom cholesterolu we krwi był utrzymywany na właściwym poziomie. Ponadto wykazują działanie przeciwnowotworowe, dlatego są szczególnie istotne w diecie osób, które znajdują się w grupie o podwyższonym ryzyku.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowej – pełnia funkcje budulca błon komórkowych. Odgrywają również bardzo ważną rolę, jeśli chodzi o zachowanie prawidłowego ciśnienia krwi, w tym również wspomagają jego obniżenie.
Kwas palmitynowy – to kwas tłuszczowy, który pozornie uznawany jest za szkodliwy. Prawdą jest, że występuje on w ciele człowieka, a co a tym idzie, oddziałuje na organizm. Przede wszystkim zapobiega zapadaniu się pęcherzyków płucnych, ale również jest go sporo w mleku ludzkim- około 20%.
Kwas stearynowy – za jego pomocą łączy się fazę tłuszczową i wodną w kosmetyku. Dlatego najczęściej jest on wykorzystywany w produkcji mydeł. Wspomaga właściwości oczyszczające kosmetyku, sprawiając, że z łatwością usuwane są zanieczyszczenia.
Kwas oleinowy – odpowiada za właściwie funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego, ale również sercowo-naczyniowego. Jego obecność w diecie jest szczególnie ważna u osób starszych, prowadzących siedzący tryb życia, ale także u wszystkich tych, którzy mają zaburzoną pracę wątroby.
Kwas linolowy – doskonale sprawdza się w profilaktyce przeciwnowotworowej, ale również wspomaga proces leczenia chorób krążenia czy cukrzycy. Regularnie stosowany podnosi odporność organizmu, sprawiając, że nawet osoby otyłe mają szansę znacznie szybciej zgubić nadprogramowe kilogramy. W przypadku wielu nowotworów odkryto, że obecność tego kwasu skutecznie jest w stanie zahamować rozwój komórek nowotworowych.
Lecytyna – odpowiednia ilość w diecie odpowiada za właściwe funkcjonowanie mózgu, ale również za koncentrację. Ponadto wpływa na ochronę jelit, wątroby przyspiesza metabolizm. Podnosi odporność na stres, dlatego szczególnie zalecana jest w sytuacjach, w których jesteśmy na niego narażeni.
Tokoferole – to składnik witaminy E. Jest odpowiedzialny z zachowanie odpowiedniej koncentracji, chroni przed uszkodzeniami neuronów, ale również infekcjami. Przede wszystkim odgrywa kluczową rolę, jeśli chodzi o ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi i stanami zapalnymi.
Cynk – jest odpowiedzialny za właściwe działanie układu odpornościowego, ale również rozwoju płciowego i wzrostu. Ponadto, gdy odpowiednio dużo dostarcza się go w diecie, zapewnia właściwe odczuwanie smaku i zapachu. Doskonale wspomaga proces regeneracji po oparzeniach.
Żelazo – odpowiada za pobieranie tlenu z krwi do mięśni, ponadto pełni bardzo ważną funkcję w metabolizmie cholesterolu, ale również oczyszcza wątrobę ze szkodliwych substancji. Żelazo jest niezbędne do zachowania systemu odpornościowego na właściwym poziomie. Jego odpowiednia dawka zapewnia zdrowie nerwowe.
Wapń – jest głównym budulcem zarówno kości, jak i zębów. Przede wszystkim odpowiednia ilość wapń w organizmie to gwarancja prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ale także krzepnięcie krwi. Jego niedobór bardzo często objawia się niespokojnym snem, złym samopoczuciem, łamliwością kości i chorobami zębów.
Potas – jego niedobór w organizmie sprawia, że mogą pojawiać się obrzęki. Dlatego, jeśli ktoś cierpi na opuchlizny, warto zadbać o zwiększenie ilości potasu w diecie. Ponadto potas obniża ciśnienie krwi, ale również odpowiada za pracę mięśni, w tym i serca.
Fosfor – dba, by kości były zdrowe i mocne. Jest niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za właściwe funkcjonowanie mięśni, układu oddechowego, ale również układu nerwowego.
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem. Jest wręcz idealnym składnikiem do wszelkiego rodzaju dań na zimno takich jak sałatki, sosy, czy pasty serowe. Z uwagi na zimne tłoczenie posiada w sobie bardzo dużo tłuszczów nasyconych, które wspomagają utrzymanie cholesterolu we krwi. Należy pamiętać o tym, że tłoczenie na zimno sprawia, że olej słonecznikowy nie nadaje się do obróbki cieplnej.
Olej słonecznikowy nierafinowany
Osoby, którym zależy na oleju naprawdę bogatego w wartości odżywcze, koniecznie powinny rozważyć zakup oleju nierafinowanego. Posiada ogromne ilości witaminy E, która pomaga w zachowaniu młodości, ale przede wszystkim ma zbawienny wpływ na cały organizm. Odpowiednia ilość witaminy E w diecie to zapewnienie gładkiej i jędrnej skóry. Szczególnie duże znaczenie ma to w przypadku osób, które mają problem z cholesterolu, ale również znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowalności na miażdżycę czy zawał serca. Przede wszystkim olej słonecznikowy nierafinowany wspomaga układ odpornościowy, co doskonale sprawdza się w okresie największej zachorowalności, ale można go stosować przez cały rok jako uzupełnienie zróżnicowanej diety.
Olej słonecznikowy do smażenia
Olej słonecznikowy uznawany jest za uniwersalne rozwiązanie, jeśli chodzi o tłuszcze roślinne. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że obróbka cieplna taka jak smażenie powinna odbywać się tylko z udziałem tłuszczów oczyszczonych, czyli rafinowanych. Ponadto bardzo częstym błędem jest smażenie kilku porcji posiłku bez zmiany oleju, co pozwala na wydobywanie się z niego toksycznych substancji, które mogą powodować uszczerbki na zdrowiu. Olej słonecznikowy z uwagi na fakt, że zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które charakteryzują się bardzo szybkim rozkładem w wyższej temperaturze, nie nadaje się do smażenia. Oczywiście, jeśli ktoś ma takie życzenie, powinien pamiętać o tym, by proces obróbki przebiegał w możliwie najkrótszym czasie. W przeciwnym razie może to obciążać układ trawienny, co charakteryzuje się wzdęciami, bólami brzucha, żołądka i niestrawnością.
Olej słonecznikowy na włosy
Olejowanie włosów w ostatnim czasie cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że nie wszystkie oleje się nadają do takiego właśnie zabiegu. Należy pamiętać, że najwięcej właściwości posiada olej słonecznikowy tłoczony na zimno, dlatego, jeśli ktoś decyduje się na olejowanie włosów w warunkach domowych, to właśnie tego typu tłuszczu powinien używać. Dlaczego olej słonecznikowy ma tak dobry wpływ na włosy? Przede wszystkim posiada ogromne ilości witaminy A, dzięki czemu można je odżywić i pobudzić do wzrostu. Ponadto witamina A przyczynia się również do poprawy wyglądu i odżywienia skóry, a o skórze głowy wiele osób zwyczajnie zapomina.
Kolejną kwestią jest witamina D, ponieważ to od niej zależna jest mineralna przemiana materii, przez co wpływa korzystnie na przebieg procesu odchudzania. Olej słonecznikowy zawiera w sobie także witaminę E, która doskonale nawilża włosy, sprawiając, że stają się mocne i nie wypadają. Po zabiegu włosy są nie tylko dobrze odżywione, ale charakteryzują się połyskiem i zmniejszoną łamliwością. Co więcej, wiele osób stosuje je na końcówki, które dość często się rozdwajają i wymagają dodatkowej pielęgnacji.
Olej słonecznikowy a zdrowie
Olej słonecznikowy doskonale sprawdza się w chorobach zatok, ponieważ wtedy wiele osób decyduje się na płukanie ust. Jest to szczególnie zalecane przez tych, którzy są zafascynowani naturalnymi sposobami leczenia. Płukanie ust olejem słonecznikowym nie tylko wspomaga oczyszczanie organizmu z wszelkiego rodzaju toksyn, ale także poprawia kondycję samej jamy ustnej. Ponadto przez specjalistów medycyny estetycznej płukanie ust olejem słonecznikowym zalecane jest także przy wrzodach, bólach stawów czy infekcji płuc. Olej słonecznikowy obniża poziom cholesterolu w płucach, a co za tym idzie regularne stosowanie może przeciwdziałać pojawieniu się nie tylko miażdżycy, ale także udaru czy nadciśnienia.
Szczególnie uwielbiany jest jednak przez panie, które stosują naturalne kosmetyki. Za jego pomocą można nie tylko oczyszczać twarz, ponieważ wspaniale sprawdza się w roli produktu do demakijażu, ale także jest alternatywą dla nawilżających kremów do twarzy. Szczególnie mocno polecany jest osobom, które mają problem z przetłuszczającą się cerą, gdyż wpływa on na wyregulowanie produkcji sebum. Przy wszelkiego rodzaju problemach skórnych działa przeciwzapalnie, zmiękczająco, ale także regeneracyjnie. Wspaniale zastępuje oliwkę do ciała, ponieważ znacznie poprawia nawilżenie skóry, ale jednocześnie skutecznie ją odżywia.
Olej słonecznikowy cena
Olej słonecznikowy należy do jednego z najtańszych tłuszczów, jakie są dostępne na rynku. Z uwagi na uniwersalność jest szczególnie chętnie kupowany. Wystarczy wydać kilka złotych, by móc dokonać zakupu nawet 5 litrów oleju słonecznikowego. Jedynie ten tłoczony na zimno jest droższy.
Podsumowanie
Olej słonecznikowy sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego jest szczególnie zalecany osobom, które mają problem z nadciśnieniem, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowalności na miażdżycę, udar mózgu czy choroby serca. Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju dań na zimno, ale również jako kosmetyk poprawiający odżywienie skóry czy wygląd włosów.