KategorieBaza wiedzy Oleje tłoczone na zimno

Olej sojowy – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej sojowy - Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Pozyskiwany z nasion soi, posiada właściwości prozdrowotne, które były doceniane już wiele lat temu. Doskonale sprawdza się zarówno jako produkt spożywczy, jak i kosmetyczny. Specyficzny smak i zapach powodują, że wiele osób uwielbia go do tego stopnia, że każdego dnia stosuje zarówno do dań, jak i do pielęgnowania swojego ciała. Sama soja należy do roślin stratyfikowanych, które charakteryzują się naprawdę dużą zawartością białka.

Jednym z produktów pochodnych jest olej, jednak wytwarza się z niej o wiele więcej produktów spożywczych, nawet kotletów. Ponadto należy mieć na uwadze, że soja jest zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych, co ma ogromne znaczenie dla wegan. Wspomniane kotlety to także odpowiednich tych mięsnych. Soja jest doceniana na całym świecie, co więcej do tej pory uznawana jest za najbardziej naturalną roślinę oleistą. Olej jest najpopularniejszym produktem pochodnym, można go kupić właściwie w każdym sklepie spożywczym, jednak największy wybór znajduje się w marketach.

Olej sojowy właściwości

Jest to źródło wielu cennych witamin, kwasów tłuszczowych, ale także minerałów. Dzięki temu włączając go zarówno do diety, jak i w formie kosmetyku można znacząco poprawić stan swojego zdrowia, a tym samym zadbać o swój wygląd. Zalecany jest w przypadku chorób układu krążenia, ponieważ znacznie usprawnia funkcjonowanie tego układu, sprawiając, że już po miesiącu stosowania oleju sojowego można zauważyć poprawę w wynikach. Ponadto olej sojowy sprawia, że układ pokarmowy działa znacznie sprawniej, gdyż jak każdy z nich wspomaga ruchy perystaltyczne, ale i w samym żołądku tworzy warstwę ochronną. Dlatego, jeśli ktoś ma problemy ze zgagą, to stosowanie oleju sojowego w kuchni będzie mogło okazać się prawdziwym wybawieniem.

Skutecznie przeciwdziała również zatwardzeniom, stąd też można śmiało stwierdzić, że w przypadku diet odchudzających, działa wspomagająco na funkcjonowanie całego układu trawiennego. Posiada ogromne ilości witamin, które są ważne dla pracy mózgu, koncentracji i pamięci. Tym samym nie tylko uczniowie powinni korzystać z tego cudownego produktu, ponieważ jak wiadomo z czasem nasza pamięć, funkcjonuje coraz gorzej. Poza tym należy wiedzieć, że mózg należy ćwiczyć, dlatego im więcej będziemy poświęcali czasu każdego dnia, tym nasza pamięć i koncentracja będą lepiej funkcjonowały. Olej sojowy może oczywiście wspomagać tę pracę.

Olej sojowy właściwości

Olej sojowy dzięki temu, że działa usprawniając na cały układ pokarmowy, wykazuje również ogromne właściwości zwalczając zbyt wysoki stan cholesterolu. Dlatego, jeśli ktoś znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na miażdżycę, powinien wprowadzić do swojej diety olej sojowy, który znacznie usprawni funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Tym samym można będzie usprawnić funkcjonowanie żył i ochronić się przed chorobami serca. Olej sojowy wspomaga także układ odpornościowy i oddechowy. Działa profilaktycznie na nerki, dlatego osoby, które w rodzinie miały przypadki kamicy nerkowej, powinny wziąć to pod uwagę.

Co zawiera olej sojowy?

Witamina K i E – pierwsza z nich odpowiada za właściwy proces krzepnięcia krwi, dlatego jest ważna w diecie każdego człowieka. Natomiast druga z nich odpowiada za nawilżenie i natłuszczenie skóry, paznokci i włosów. Zarówno jedna, jak i druga wpływa na funkcjonowanie organizmu, wspomagając zarówno układ trawienny, krwionośny, jak i mięśniowy.


Omega-3, Omega-6 – pierwsze z nich wykazują działanie przeciwzapalne, wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego. Zaleca się je w zwiększonych ilościach zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom. Jednocześnie przez cały czas należy pilnować, by znajdowały się one w diecie w odpowiedniej ilości. Kwasy omega-3 pomagają uchronić przed rakiem, ale pełnią bardzo ważną funkcję w układzie krwionośnym, gdyż wspomagają pracę serca. Ponadto za ich pomocą mózg i narząd wzroku właściwie działają. Podnoszą odporność, ale także wzmacniają kości. Natomiast omega-6 pomagają zwalczyć przeróżnego rodzaju dolegliwości takie jak alergie, zaburzenia hormonalne, czy nadciśnienie tętnicze. Co więcej, w przypadku ADHD łagodzą objawy, sprawiając, że można znacznie łatwiej nad sobą zapanować. Mają zbawienny wpływ na skutki cukrzycy, ale również pomagają w procesie leczenia zmian skórnych.


Fitohormony – spowalniają procesy starzenia. Okazują się także niezwykle pomocne dla kobiet, które przechodzą menopauzę, gdyż łagodzą objawy.


Białko – jest niezbędne w naszej diecie, ponieważ odpowiada nie tylko za syntezę hormonów, enzymów. Przede wszystkim jest głównym budulcem wielu narządów i tkanek.


Lecytyna – odpowiada za funkcjonowanie naszego mózgu, to od niej w dużej mierze zależna jest nasza pamięć i zdolność koncentracji.


Cynk – dba, by zarówno włosy, skóra, jak i paznokcie znajdowały się w odpowiedniej kondycji. Jej braki objawiają się łupieżem, częstymi infekcjami i pogorszeniem wyglądu skóry, włosów.


Olej sojowy w kosmetykach

Obecnie olej sojowy bardzo często wykorzystywany jest jako składnik kosmetyków. Przede wszystkim takich, które nie tylko regulują proces wydzielania sebum, ale również mają na celu pielęgnowanie skóry tłustej. Olej sojowy ma właściwości, które skutecznie łagodzą wszelkiego rodzaju stany zapalne, dlatego, jeśli ktoś jest zdecydowany na zastosowanie naturalnych produktów, to z pewnością ten olej sprawdzi się tutaj idealnie. Często wykorzystywany jest on również do masażu, ponieważ nawilża skórę i dobrze się w nią wchłania. Zawiera ogromne ilości witaminy E, która zapewnia młody wygląd, ale i skutecznie zwalcza zmęczenie widoczne na twarzy, czy pierwsze zmarszczki. Nie tylko wygładza, ale przede wszystkim odżywia skórę, dzięki temu prezentuje się ona znacznie lepiej.

Olej sojowy paszowy

Olej sojowy paszowy doskonale nadaje się do podnoszenia wartości energetycznej paszy. Wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, ponieważ w znaczący sposób przeciwdziała pyleniu się paszy. Ponadto jest bogaty w kwasy tłuszczowe, dlatego gwarantuje dodatek energetyczny.

Olej sojowy w ciąży

W ostatnim czasie bardzo wiele mówi się i czyta o tym, że naturalne kosmetyki mają szansę sprawić, że można będzie nie tylko zadbać o swoje zdrowie, ale również ochronić się przed chemią w tym magicznym czasie. Oczywiście jest to prawda, jednocześnie należy mieć na uwadze, jak duże znaczenie ma nie tylko właściwe podejście do kwestii związanych właśnie z doborem kosmetyków i decyzją odnośnie do tych naturalnych, które mogą być niebezpieczne. Jednym z zakazanych produktów są oczywiście te sojowe, ponieważ stanowią one bardzo silne alergeny. Ponadto uznaje się, że ponad 70% światowych upraw soi jest powiązanych z GMO, co może okazać się silnie toksyczne dla mamy i samego dziecka. Należy pamiętać również o tym, że soja ma działanie estrogenne, a produkty o tym działaniu są zakazane w czasie ciąży.

Olej sojowy szkodliwy

Z jednej strony bardzo głośno jest o tym, jak oleje roślinne są doskonałą alternatywą dla tych zwierzęcych. Wiadomo, że na każdym kroku podkreśla się również to, jak wiele zbawiennych właściwości posiadają, jednak niestety, równie wiele informacji, tyle że negatywnych pojawia się o soi. To właśnie olej z soi ma powodować raka, jednak nie ma na to dowodów.

Prawdą jest, że jeśli zachowamy umiar w jego spożyciu, nie będzie stanowiło to większego problemu. Wiadomo, że nawet najzdrowsze produkty, które są spożywane w nadmiernych ilościach, mogą okazać się szkodliwe.

Podsumowanie

Olej sojowy, jak i inne produkty pochodzące z tej rośliny w ostatnim czasie zyskują na popularności. W zależności od tego, z jakiego powodu ktoś decyduje się na korzystanie z nich, można będzie spodziewać się określonych efektów. Olej sojowy jest niewątpliwie bardzo dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o działanie silnie nawilżające, ale i odżywiające zarówno ciało, jak i włosy czy paznokcie. Ponadto sprawdza się także w kuchni, dlatego można go uznać za pewnego rodzaju uniwersalny produkt.