Zastanawiasz się, co zrobić z cukinii, aby zaskoczyć rodzinę lub gości oryginalnym, a zarazem prostym daniem? Cukinia nadziewana mięsem i zapiekana z serem długo dojrzewającym to świetna opcja na lekki obiad, kolację lub przekąskę na ciepło i zimno. Danie pełne aromatu, koloru i tekstur, które łączy delikatność warzyw z głębią przypraw i intensywnością sera.
Jakie składniki są potrzebne do nadziewanej cukinii z piekarnika?
Aby przygotować to aromatyczne danie, zaopatrz się w:
-
3 sztuki średniej wielkości cukinii
-
150 g mielonego mięsa wołowego
-
1 czerwoną cebulę
-
1 marchew
-
100 g sera długo dojrzewającego (np. typu szafir, cheddar, grana padano)
-
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego (rozgniecionego w moździerzu)
-
1/2 łyżeczki soli morskiej
-
5 szczypt kolendry mielonej
-
2 szczypty gorczycy białej (najlepiej lekko rozgniecionej)
Jak przygotować aromatyczny farsz do cukinii?
Jak usmażyć mięso mielone do nadziewania?
Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni podsmaż mięso mielone, aż straci surowość i zacznie się lekko rumienić. Dopraw je kolendrą, solą, pieprzem i gorczycą, aby już na tym etapie uzyskało głębię smaku.
Kiedy dodać warzywa do farszu?
Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę i smaż razem z mięsem na małym ogniu, aż stanie się szklista. Następnie dorzuć startą marchew (najlepiej na grubych oczkach). Całość smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale zachowają strukturę.
Jak przygotować cukinię do nadziewania?
Jak wydrążyć cukinię, by utrzymała nadzienie?
Cukinie umyj, odetnij końcówki i pokrój każdą na 3–4 równe cylindry. Łyżeczką delikatnie wydrąż środek – pozostawiając dno, by farsz nie wypadał. Wydrążony miąższ możesz posiekać i dodać do przygotowanego farszu – nic się nie zmarnuje!
Jak nadziać i zapiekać cukinię z serem?
Wypełnij każdą „tubkę” cukinii przygotowanym farszem – nie musi być idealnie uduszony, bo cukinia i tak będzie jeszcze pieczona. Każdy kawałek posyp obficie startym serem długo dojrzewającym.
Ułóż nadziewane cukinie w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15 minut w temperaturze 170°C – do momentu, aż cukinia zmięknie, a ser się pięknie rozpuści i lekko zarumieni.
Jak podawać cukinię nadziewaną z piekarnika?
To danie możesz serwować:
-
na ciepło – jako pełnowartościowy obiad z dodatkiem ryżu lub pieczywa,
-
na zimno – jako przekąskę lub element bufetu,
-
z sosem czosnkowym lub jogurtowym,
-
posypaną świeżymi ziołami: pietruszką, koperkiem, bazylią.
Dlaczego warto przygotować cukinię nadziewaną i zapiekaną z serem?
-
Prosta i szybka do wykonania
-
Idealna na obiad, kolację lub imprezową przekąskę
-
Lekka, a zarazem sycąca dzięki mięsu i serowi
-
Można ją przygotować wcześniej i odgrzać
-
Świetnie sprawdzi się w wersji low-carb – bez dodatku makaronu czy ziemniaków
Jak przechowywać i odgrzewać nadziewaną cukinię?
Cukinię możesz przechowywać w lodówce do 2 dni, w zamkniętym pojemniku. Odgrzewaj w piekarniku lub na patelni pod przykryciem, by nie wysuszyć nadzienia.
Podsumowując: Cukinia nadziewana i zapiekana z serem długo dojrzewającym to świetny przepis na wykorzystanie sezonowych warzyw w kreatywny sposób. Aromatyczny farsz, soczysta cukinia i roztopiony ser tworzą połączenie, obok którego trudno przejść obojętnie!