KategorieOleje tłoczone na zimno

Tłuszcz w diecie dziecka i niemowlęcia. Nie należy bać się tłuszczu

Tłuszcz w diecie dziecka i niemowlęcia. Nie należy bać się tłuszczu

Prawidłowe żywienie dziecka od najwcześniejszych lat jego życia ma ogromny wpływ na jego rozwój oraz stan zdrowia. Warto więc mieć świadomość, że w diecie malucha nie może zabraknąć nie tylko cennych witamin i minerałów ale również tłuszczy. Dlaczego ich rola jest tak ważna? Jakie tłuszcze należy podawać dzieciom? Spróbujmy odpowiedzieć na te pytania.

Nie należy bać się tłuszczu

Wielu rodziców słysząc coraz częstsze doniesienia na temat nadwagi i otyłości u dzieci obawia się podawania dzieciom tłustych produktów. Jest to błąd. Problemem nie są bowiem tłuszcze w diecie dziecka a ich rodzaj. Wyeliminować należy bowiem jedynie produkty, które zawierają szkodliwe tłuszcze nasycone. Znajdują się one między innymi w słodyczach, słonych przekąskach, wysoko przetworzonych produktach czy fast foodach. Nie oznacza to jednak, że dieta dziecka powinna być pozbawiona tłuszczu.

Dlaczego dzieci powinny jeść tłusto?

Wprost przeciwnie, dzieci powinny jeść sporo tłuszczy. Zapotrzebowanie na nie jest bowiem większe niż w przypadku osób dorosłych i wynika z intensywnego rozwoju malucha. W przypadku niemowląt zapotrzebowanie na tłuszcz wynosi aż do 45% procent spożywanych składników odżywczych. W przypadku nieco starszych dzieci 30% dziennego zapotrzebowania na energię powinno zostać pokryte tłuszczami roślinnymi.

Rola tłuszczów w organizmie dziecka

Tłuszcze pełnią niezwykle ważną rolę w rozwoju dziecka. Odpowiadają za dostarczanie niezbędnej energii, pomagają w przyswajaniu witamin takich jak E, K, D i A, które rozpuszczają się jedynie w tłuszczu. Co więcej, nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się min. w olejach roślinnych mają wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego oraz są niezbędne w budowaniu odporności dziecka.

odporność

Najlepsze źródła tłuszczu dla dziecka

Oczywistym jest, że nie wszystkie źródła tłuszczu są wskazane w przypadku najmłodszych. Dlatego też warto wybierać produkty, które zawierają zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha. Szybko się trawią, nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej a przy tym mają zbawienny wpływ na zdrowie dziecka. W jakich produktach możemy je jednak znaleźć?
Bogatym źródłem zdrowych tłuszczy są ryby. Warto stawiać szczególnie na ryby morskie takie jak śledź, łosoś, dorsz czy halibut. W rybach tych znajdziemy również dobrze przyswajalne białko.
Poza tym, dobrym pomysłem jest wprowadzenie do diety dziecka nierafinowanych, tłoczonych na zimno olejów roślinnych. W przypadku najmłodszych dzieci możemy podawać olej rzepakowy. Nieco starszym wzbogacajmy dietę olejem słonecznikowym, olejem z czarnuszki czy olejem lnianym.

W jaki sposób podawać dziecku tłuszcze?

Podając dziecku produkty z wysoką zawartością dobrych tłuszczy pamiętajmy, że najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie ich na parze lub pieczenie. Są bowiem wówczas bardziej lekkostrawne a cenne tłuszcze lepiej przyswajane. W przypadku olejów roślinnych możemy dodawać je do zupek lub przecierów warzywnych, wzbogacać nimi koktajle lub wykorzystywać jako sos do sałatek.

Podsumowując, zdrowe tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego rozwoju każdego dziecka. Nie należy więc unikać ich w obawie przed nadwagą. Podając dziecku produkty, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych zapewnimy mu wszystko, czego potrzebuje by zdrowo rosnąć.