KategorieKuchnia Włoska Makarony Obiady

Pasta z pesto i pieczarkami – jak przygotować aromatyczny makaron z nutą ziół i czosnku?

Jeśli masz ochotę na szybkie, pełne smaku danie makaronowe, pasta z pesto, pieczarkami i szynką będzie strzałem w dziesiątkę. To połączenie kremowego pesto z podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem i aromatyczną szynką, idealnie komponuje się z al dente ugotowanym makaronem. Prosty sposób na pyszny obiad w stylu włoskim gotowy w mniej niż 25 minut!


🛒 Składniki (na 2–3 porcje):

  • Makaron (np. penne, tagliatelle, fusilli)250 g

  • Pieczarki200 g

  • Czosnek2 ząbki

  • Szynka parmeńska lub inna wędzona100 g

  • Pesto bazyliowe3–4 łyżki

  • Masło1 łyżka

  • Parmezando posypania

  • Świeża bazyliakilka listków

  • Sól i pieprzdo smaku


👨‍🍳 Jak przygotować pastę z pesto i pieczarkami krok po kroku?

1. Ugotuj makaron:

  • W garnku zagotuj osoloną wodę.

  • Wrzuć makaron i gotuj al dente zgodnie z instrukcją.

  • Odcedź, zachowując 2–3 łyżki wody z gotowania.


2. Przygotuj składniki:

  • Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki.

  • Czosnek przeciśnij przez praskę.

  • Szynkę pokrój w cienkie paski lub kostkę.


3. Podsmaż pieczarki i szynkę:

  • Na patelni rozpuść masło.

  • Dodaj czosnek, smaż krótko (ok. 30 sekundy).

  • Dodaj pieczarki i smaż, się zarumienią i odparują nadmiar wody.

  • Wrzuć szynkę, podsmaż całość jeszcze przez 2–3 minuty.


4. Połącz składniki:

  • Dodaj zawartość patelni do ugotowanego makaronu.

  • Dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.

  • W razie potrzeby rozrzedź danie łyżką wody z makaronu.


5. Podanie:

  • Wyłóż makaron na talerze.

  • Posyp świeżo startym parmezanem.

  • Udekoruj listkami bazylii.

  • Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, jeśli lubisz wyraźniejszy smak.


Dlaczego warto wypróbować ten przepis?

  • Gotowy w 20–25 minut

  • Łączy kremowość pesto z głębią pieczarek i szynki

  • Świetny pomysł na szybki obiad lub kolację

  • Można przygotować w wersji wegetariańskiejbez szynki