Ocet z jabłek był wykorzystywany już w starożytności, jednak do tej pory w wielu domach jest doceniany jako cudowny sposób na wiele dolegliwości. Należy nadmienić, że posiada działanie antybakteryjne, doskonale wpływa na poziom glukozy we krwi, ale przede wszystkim doceniany jest przez panie, ponieważ wspomaga w odchudzaniu.
Ocet jabłkowy przepis
Jak zrobić ocet jabłkowy? Wystarczy zakupić lub zdobyć jabłka, które będą niepryskane, ponieważ jest to warunek konieczny. Niestety, ale większość owoców dostępnych na rynku jest zabezpieczonych przeróżnego rodzaju specyfikami, które nie tylko opóźniają, ale bardzo często eliminują proces gnicia. W efekcie, jabłko nie gnije, a jedynie marszczy się jego skórka, natomiast ono samo wysycha. Oczywiście niepryskane jabłka posiadają na skórce bakterie, które odpowiadają za cały proces gnicia, dlatego to właśnie one doskonale sprawdzają się do tego zadania. Gdy już uda się zdobyć jabłka, warto podzielić je na ćwiartki, oraz umieścić w przezroczystym naczyniu. Bardzo często używa się do tego ogromnych słoików. Jabłka muszą zostać zalane chłodną wodą, która wcześniej powinna zostać osłodzona. Ile wsypać cukru? Zwykle uznaje się, że 4 łyżki na 1 litr wody, będzie wystarczającą ilością. Niezwykle istotnym elementem jest to, że słoja pod żadnym pozorem nie można zakręcać. Można go przykryć papierowym ręcznikiem, ale również kuchenną ściereczką, a następnie musi stać w ciepłym miejscu. Po upływie około miesiąca mamy gotowy ocet jabłkowy.
Z czego składa się ocet jabłkowy?
W occie jabłkowym znajdują się:
Enzymy – biorą one czynny udział we wszelkiego rodzaju przemianach chemicznych, dlatego ich obecność jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Przykładem są oczywiście enzymy trawienne, które w układzie pokarmowym sprawiają, że pożywienie jest rozkładane na proste związki. Dlaczego ma to tak duże znaczenie? Tylko w takiej postaci mogą one zostać wchłonięcie do krwi. Ponadto innym niezwykle istotnym enzymem jest miozyna, występują one w mięśniach, a jej właściwa ilość sprawia, że jesteśmy pełni energii każdego poranka. Pozostałe enzymy odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wątroby, ale również za przemiany energetyczne.
Aminokwasy – tak naprawdę zaliczane są one do głównego budulca naszego organizmu. A ich prawidłowa ilość sprawia, że funkcjonuje on we właściwy sposób. I tak w dużej mierze odpowiadają one za właściwą gospodarkę hormonalną, metabolizm węglowodanów i tłuszczów, ale również doskonale wspomagają regenerację komórek. Co to oznacza w praktyce? Skutecznie wspomagają proces odchudzania, oczyszczania organizmu z toksyn, ale również sprawiają, że na dłużej zachowujemy młody wygląd.
Pektyny – mają właściwości żelujące, dlatego doskonale regulują poziom cholesterolu w organizmie. Wspaniale sprawdzają się przy profilaktyce chorób układu krążenia, czy sercowo-naczyniowego. Dlatego bardzo często wykorzystuje się je w profilaktyce i diecie osób otyłych. Nie tylko uprawiają funkcjonowanie najważniejszych układów w ciele człowieka, ale również doskonale regulują ilość kwasów żółciowych. Skutecznie wpływają na trawienie tłuszczów, ale również bardzo dobrze chronią przed powstawaniem kamieni żółciowych. Posiadają zdolność wiązania jonów, dlatego osoby chcące oczyścić organizm z toksyn, powinny to docenić. Wspomagają prace całego układu pokarmowego, w tym również jelita, w efekcie likwidują zaparcia i wzdęcia. Doskonale sprawdzają się jako sposób na zwiększenie odporności, ponieważ ich obecność w organizmie wzmaga produkcję białych krwinek.
Związki polifenolowe (kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwasy: chlorogenowy, kawowy i kumarowy w łącznej ilości 400 – 1000 mg/l) – doskonale chronią przed chorobami układu krążenia, ale również przeciwdziałają nowotworom. Dlatego osoby, które są obciążone genetycznie tymi chorobami, powinny sprawić, by w diecie była odpowiednia ilość właśnie tych związków.
Witamina B1 – pełni bardzo ważną funkcję, jeśli chodzi o układ nerwowy. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni, w tym i najważniejszego mięśnia w naszym ciele, czyli serca. Doskonale poprawia odporność, dlatego jest szczególnie polecana w okresie największej zachorowalności.
Witamina B2 – doskonale łagodzi stres, wspomaga laktację, jest potrzebna przez cały okres ciąży. Ponadto zapotrzebowanie na jej obecność w organizmie wzrasta w przypadku chorób nowotworowych, oparzeń, biegunek, ale również chorób wątroby, jelit czy tarczycy. Skutecznie chroni przed zaćmą i zapewnia właściwe warunki dla procesu widzenia. W przypadku, gdy dana osoba bardzo często ma problem z zapaleniami, być może jest to efektem niedoboru tej witaminy. W organizmie pełni ona niezwykle ważną funkcję, a mianowicie jest niezbędna, jeśli chodzi o wydzielanie kortyzolu.
Witamina B3 – jej właściwa ilość zapewnia odpowiednie funkcjonowanie układu hormonalnego, ale również nerwowego. Badania dowiodły, że przyjmowana w bardzo dużych dawkach doskonale sprawdza się przy leczeniu miażdżycy, ale również wykazuje właściwości przeciwmigrenowe. Bardzo często stosowana jest również w leczeniu depresji.
Witamina B5 – zapewnia młodość, ponieważ doskonale wspomaga utrzymanie ładnego wyglądu, chroniąc przed siwiejącymi włosami czy zmarszczkami. Wspomaga gojenie się ran, co jest szczególnie istotne w przypadku osób chorych na cukrzycę, u których wszelkie procesy gojenia przebiegają znacznie wolniej, niż powinny.
Witamina B6 – jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu nerwowego. Ponadto pełni bardzo ważną funkcję, ponieważ jest konieczna przy powstawaniu czerwonego barwnika krwi, ale również ma ogromny wpływ na samo jej ciśnienie. Prawidłowa ilość tej witaminy w diecie wzmacnia odporność całego organizmu, ale również wspomaga pracę mięśni, w tym serca.
Biotyna – odpowiednia ilość biotyny w organizmie gwarantuje, że nasza skóra, paznokcie i włosy będą się pięknie prezentowały. Niedobory powodują, że niestety, ale same paznokcie stają się kruche, natomiast włosy i skóra nie prezentują się właściwie. Przede wszystkim jednak biotyna odpowiada za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Dlatego jej niedobory są łatwo zauważalne, szczególnie jeśli małe skaleczenia goją się naprawdę długi czas.
Kwas foliowy – bardzo wiele osób kojarzy go jako suplement diety dla kobiet w ciąży, podczas gdy jest on niezbędny w ciele każdego człowieka. Ma bardzo silne działanie krwiotwórcze, odpowiada za właściwy wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek w naszym ciele. Doskonale wspomaga również ochronę przed nowotworami.
Witamina C – skutecznie podnosi odporność organizmu, dlatego jest zalecana przy pierwszych objawach przeziębienia czy grypy. Wiele osób przyjmuje ja zapobiegawczo w okresie największej zachorowalności, zapominając o tym, że to składniki naszych potraw odznaczają się znacznie większą przyswajalnością, niż najlepsze suplementy diety dostępne na rynku. Witamina C doskonale redukuje bóle mięśni, ale również zmniejsza uczucie zmęczenia.
Sód – pełni bardzo ważną funkcję w organizmie, ponieważ odpowiada on za właściwą ilość wody w nim. Dlatego jego niedobory powodują opuchnięcia, nadmierne gromadzenie się wody w ciele, a co za tym idzie stany obrzękowe. Poza tym jego rolą jest transport glukozy przez błony komórkowe, ale również aktywuje jeden z najważniejszych enzymów znajdujących się w ślinie, a mianowicie jest to enzym trawienny.
Fosfor – jego właściwa ilość w organizmie zapewnia właściwą twardość kości i zębów. Jest również bardzo ważnym nośnikiem informacji genetycznych. Bierze czynny udział w wielu procesach zachodzących w ciele jak na przykład przemiany energetyczne czy przewodzenie bodźców nerwowych.
Potas – bierze czynny udział w spalaniu białek i węglowodanów. O jego właściwą ilość, ale również usuwanie nadmiaru z organizmu dbają nerki. Bardzo często niedobór potasu objawia się jako skurcze mięśni.
Wapń – odpowiada za prawidłowe działanie mięśni, ale również za transport bodźców nerwowych. Ponadto odpowiada za właściwą pracę serca i właściwego ciśnienia krwi. Jest budulcem zębów i kości, dlatego odpowiednia jego ilość powinna być spożywana szczególnie przez dzieci. Oczywiście należy pilnować tego w każdym wieku, ponieważ zbyt mała ilość wapnia w organizmie sprzyja złamaniom i zwichnięciom.
Żelazo – właściwa ilość żelaza w organizmie przeciwdziała zawałom serca, cukrzycy, ale również pomaga uniknąć nadwagi. U dzieci wspomaga ono rozwój mózgu, natomiast jego niedobory bardzo często prowadzą do niedokrwistości.
Magnez – odpowiada za silne i zdrowie kości, ponadto reguluje gospodarkę hormonalną. W bardzo dużej mierze odpowiada za stężenie glukozy we krwi, ale także za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego w tym również kurczliwości mięśni.
Łyżka stołowa octu jabłkowego dostarcza ok. 3 kcal.
Ocet jabłkowy właściwości
W starożytności ocet jabłkowy wykorzystywany był do poprawy sił witalnych, zwiększenia odporności na wszelkiego rodzaju infekcje, ale również jako środek oczyszczający wątrobę czy krew. Już Hipokrates stwierdził, że w połączeniu z miodem doskonale wspomaga leczenie przeziębienia i kaszlu.
Do właściwości octu jabłkowego można zaliczyć działanie antyseptyczne i antybakteryjne. W wielu domach, w których stosuje się naturalne środki czystości, jest używany do odkażania i czyszczenia powierzchni. Ponadto ludzie stosują go w domowych sposobach leczenia grzybicy paznokci, infekcji ucha. Bardzo dobrze sprawdza się także jako domowy sposób na leczenie wszawicy czy brodawek. Zostało naukowo udowodnione, że ocet jabłkowy przejawia właściwości hamujące namnażanie się bakterii chorobotwórczych, jednak tylko w odpowiednio dobranych stężeniach, gdyż w przeciwnym razie może prowadzić nawet do uszkodzenia komórki skóry właściwej.
Ponadto regularnie spożywany wpływa na obniżenie trójglicerydów i cholesterolu, ale również zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Doskonale wpływa także na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, dlatego warto dodawać go do sałatek.
Ocet jabłkowy a cukrzyca
Osoby chorujące na cukrzycę, ale również takie, które są genetycznie obciążone możliwością zachorowania na nią, powinny regularnie stosować ocet jabłkowy, ponieważ doskonale zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Jednocześnie bardzo skutecznie powiększa wrażliwość poszczególnych komórek na insulinę. W przypadku osób chorujących na insulinę każdy rodzaj octu sprawdza się, jeśli chodzi o regulację gospodarki węglowodanowej, ponieważ za te właściwości odpowiada kwas octowy. Przede wszystkim jednak u osób, które chorują na cukrzycę, ocet jest w stanie zastąpić aż trzy rodzaje stosowanych leków. Najważniejsze jego działanie opiera się oczywiście na spowolnieniu wchłaniania cukru, który jest dostarczany z pożywieniem, ale jednocześnie rozkładaniu skrobi do cukrów prostych. Ponadto w sytuacji, gdy ocet jabłkowy będzie przyjmowany przed snem, doskonale obniży poziom glukozy na czczo, a dzieje się tak, ponieważ pobudza insuliny do zwiększonego wytwarzania.
Stosując ocet jabłkowy u osób z cukrzycą, można będzie zauważyć naprawdę bardzo dużą różnicę w produkcji insuliny, ale również, jeśli chodzi o indeks glikemiczny. Przykładem może być zastosowanie jedynie 1 g kwasu octowego w konkretnej potrawie, dzięki temu cały indeks glikemiczny zostanie zmniejszony nawet o 35%. Ocet sprawdza się równie u osób z cukrzycą typu 2, insulinoodpornością, ale także u zdrowych. Badania wykazały, że jeśli przed snem spożyje się około 2 łyżek octu jabłkowego, to rano poziom glukozy będzie niższy nawet do 4%.
Ocet jabłkowy a odchudzanie
Z pewnością temat, którym interesuje większość pań, ponieważ chciałyby pochwalić się smukłą sylwetką, jednak mimo starań efektów wciąż nie widać. Bardzo wiele pań stosuje dietę i trenuje, jednak na efekty wciąż czeka, podczas gdy zostało udowodnione, że stosowanie octu jabłkowego będzie mogło skutecznie wspomóc proces odchudzania. Przede wszystkim reguluje on poziom glukozy we krwi, dzięki temu nie ma napadów głodu, na które wiele osób odchudzających się skarży. Ponadto do jednych z jego wielu właściwości należy zwiększenie uczucia sytości, dlatego można spożywając mniejsze posiłki poczuć się sytym. Ocet jabłkowy skutecznie wspomaga rozszczepianiu tłuszczu, dlatego wspomaga usuwanie tkanki tłuszczowej z organizmu. Posiada substancje, które skutecznie usprawniają metabolizm, należą do nich przede wszystkim katechiny. Ponadto, jeśli stosuje się ocet do codziennych posiłków, automatycznie zwiększa się uczucie pragnienia. Tym samym jest to wspaniałe rozwiązanie dla osób, które zwykle piją zbyt mało. Stosując ocet, można zwiększyć ilość wypijanych płynów, a co za tym idzie, organizm staje się znacznie bardziej nawodniony. Jednocześnie wspomagany jest proces odchudzania, oczyszczania organizmu z toksyn, natomiast z układu moczowego usuwane są wszelkiego rodzaju toksyny. Już po kilku dnia można zauważyć, że znikają wzdęcia i bóle brzucha, natomiast sam układ pokarmowy pracuje znacznie sprawniej.
Ocet jabłkowy a kosmetyka
Ocet jabłkowy jest znany od bardzo dawna, dlatego zostały wybadane jego właściwości pod właściwie każdym kątem. Oczywiście nie ulega wątpliwości, że pełni on bardzo ważną funkcję w kuchni, jednak idealnie sprawdzi się także w domowej apteczce jako lekarstwo na wiele dolegliwości kosmetycznych. I tak bardzo wysoką skutecznością odznacza się, jeśli chodzi o włosy. Z jednej strony można spotkać wiele przeróżnego rodzaju płukanek na bazie octu, które nie tylko odżywiają włosy, ale przede wszystkim sprawiają, że prezentują się one znacznie ładniej i nabierają połysku. Dlatego wiele kobiet, które do tej pory martwiły się brakiem właściwego odżywienia dla swoich włosów, mogą tego spróbować. Szczególnie istotnym składnikiem jest tutaj biotyna, która sprawia, że już po pierwszym zastosowaniu octu włosy znacznie lepiej się układają, są o wiele bardziej odżywione, a przede wszystkim posiadają wspaniały połysk. Ponadto w czasach, w których nie było aptek, ocet jabłkowy wspaniale sprawdzał się w walce z wszawicą. Dużo kobiet przekonało się o tym, jak ogromną funkcję spełnia on także w walce z łupieżem. Dlatego, zamiast inwestować w profesjonalne szampony, warto przetestować domowe sposoby, które również będą mogły idealnie się sprawdzić, a przede wszystkim będą tańszą alternatywą dla drogich specyfików z apteki. Innym zastosowaniem octu w kosmetyce są toniki.
Wiadomo, że jego zapach jest specyficzny, dlatego bardzo często miesza się ocet z sokiem cytrynowym czy aloesem. W ten właśnie sposób skutecznie pomaga w pozbyciu się nie tylko przebarwień na skórze, ale także zwalcza trądzik. Dzieje się tak, ponieważ ocet wykazuje działanie antyseptyczne i antybakteryjne. Dla bardzo wielu osób jest pomocny również w przypadku wysuszonej skóry na stopach. Nie tylko prezentuje się ona mało estetycznie, ale przede wszystkim gruba skóra po czasie powoduje ból. Dlatego warto w czasie moczenia nóg dodawać do ciepłej wody również octu, który skutecznie zmiękczy skórę, ale jednocześnie ją odżywi, zapobiegając nadmiernemu wysuszeniu.
Ocet jabłkowy przeciwwskazania
Przede wszystkim nie powinien być spożywany przez osoby, które mają przewlekłe problemy żołądkowe czy z całym układem pokarmowym. Ponadto nie jest wskazany dla osób, które posiadają kłopot z wątrobą czy kobietom w ciąży. W przypadku wątpliwości bardzo ważnym elementem jest konsultacja ze specjalistą. Ponieważ w przypadku przyjmowania lekarstw może on mieć wpływ na ich funkcjonowanie. Dlatego warto zwrócić na to swoją uwagę, zanim się zdecydujemy na pewne zmiany.
Ocet jabłkowy jak pić?
Oczywiście należy zwrócić uwagę na to, że nie tylko do picia się nadaje. Może być składnikiem bardzo wielu dań takich jak mięsa czy sałatki. W takiej właśnie formie może być stosowany w diecie, która będzie miała za zadanie wspomóc proces zdrowego odżywiania. Wiele osób, które zaczynają stosować ocet jako pomoc przy odchudzaniu, wypija szklankę wody z jedną łyżką octu każdego poranka. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że sama jego obecność w diecie również ma bardzo duże znaczenie i jak we wszystkim także i w tym należy zachować pewien umiar.