KategorieKuchnia Włoska Makarony Najpopularnijesze przepisy Obiady Zapiekanki

Niezawodny przepis na najlepszą lasagne bolognese

Niezawodny przepis na najlepszą lasagne bolognese

Lasagne Bolognese to klasyka kuchni włoskiej, która zdobywa serca kulinarnych entuzjastów na całym świecie. Ta bogata w smaku i aromacie zapiekanka z warstwami makaronu, sosu mięsnego i beszamelu jest synonimem komfortowego jedzenia, które rozgrzewa serce i ciało. Oto niezawodny przepis na przygotowanie najlepszej Lasagne Bolognese, który zachwyci Waszych gości i stanie się stałym punktem Waszego menu rodem z włoskiej trattorii.

Składniki:

15 płatów lasagne (gotowych lub domowych)
150 g tartego parmezanu

Sos Boloński:

3 łyżki oliwy
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
150 g boczku wędzonego lub gotowanego
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 szklanka białego lub czerwonego wina
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka gorącego bulionu
400 g passaty pomidorowej

Sos Beszamelowy:

4 łyżki masła
3 łyżki mąki
650 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Sos Boloński:

Na oliwie, w dużym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę.
Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z warzywami.
Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso, smażyć mieszając, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać passatę pomidorową.
Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać.

Sos Beszamelowy:

W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
Stopniowo wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki.
Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego.
Ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne, na niej rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie.
Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową).
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.

Podsumowanie:

Lasagne Bolognese to niezwykle smaczne i sycące danie, które zawsze cieszy podniebienia i serca. Zastosowanie świeżych składników oraz odpowiednia technika przygotowania sprawią, że Wasza lasagne będzie królować na stołach i podbijać serca Waszych gości. Zastosujcie ten niezawodny przepis i rozkoszujcie się smakiem prawdziwej włoskiej kuchni w zaciszu Waszego domu. Buon appetito!