Lasagne Bolognese to klasyka kuchni włoskiej, która zdobywa serca kulinarnych entuzjastów na całym świecie. Ta bogata w smaku i aromacie zapiekanka z warstwami makaronu, sosu mięsnego i beszamelu jest synonimem komfortowego jedzenia, które rozgrzewa serce i ciało. Oto niezawodny przepis na przygotowanie najlepszej Lasagne Bolognese, który zachwyci Waszych gości i stanie się stałym punktem Waszego menu rodem z włoskiej trattorii.
Składniki:
15 płatów lasagne (gotowych lub domowych)
150 g tartego parmezanu
Sos Boloński:
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
150 g boczku wędzonego lub gotowanego
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 szklanka białego lub czerwonego wina
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka gorącego bulionu
400 g passaty pomidorowej
Sos Beszamelowy:
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
650 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Sos Boloński:
Na oliwie, w dużym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę.
Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z warzywami.
Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso, smażyć mieszając, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać passatę pomidorową.
Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać.
Sos Beszamelowy:
W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
Stopniowo wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki.
Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego.
Ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne, na niej rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie.
Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową).
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.
Podsumowanie:
Lasagne Bolognese to niezwykle smaczne i sycące danie, które zawsze cieszy podniebienia i serca. Zastosowanie świeżych składników oraz odpowiednia technika przygotowania sprawią, że Wasza lasagne będzie królować na stołach i podbijać serca Waszych gości. Zastosujcie ten niezawodny przepis i rozkoszujcie się smakiem prawdziwej włoskiej kuchni w zaciszu Waszego domu. Buon appetito!
-
Oceniono 5.00 na 5
Oliwa z oliwek Extra Virgin Oleum Hispania – Premium EVOO Fire 500ml
149,00 złPierwotna cena wynosiła: 149,00 zł.129,00 złAktualna cena wynosi: 129,00 zł. Dodaj do koszyka -
Oceniono 5.00 na 5
Oliwa z oliwek Extra Virgin Oleum Hispania – Picual Linia Natura 500ml
99,00 zł Dodaj do koszyka -
Oceniono 5.00 na 5
Oliwa z oliwek Extra Virgin Oleum Hispania – Pajarera Linia Natura 500ml
99,00 zł Dodaj do koszyka -
Oceniono 5.00 na 5
Oliwa z oliwek Extra Virgin Oleum Hispania – Hojiblanca Linia Natura 500ml
99,00 zł Dodaj do koszyka