Szukasz pomysłu na oryginalną przystawkę na święta, domówkę lub rodzinny obiad? Jajka z mięsnym nadzieniem to klasyka w nowoczesnym wydaniu. Proste składniki, szybkie wykonanie i wyjątkowy smak – to przepis, który warto znać. Jak przygotować nadzienie, by było kremowe, aromatyczne i dobrze doprawione?
Dlaczego jajka z farszem to świetna przekąska?
Nadziewane jajka to doskonała przystawka: są szybkie w przygotowaniu, efektowne i można je podawać na zimno. Wersja z dodatkiem mięsa, majonezu, ćwikły i szczypiorku to ciekawa alternatywa dla klasycznych jajek faszerowanych pieczarkami czy tuńczykiem. Łączą w sobie kremowość żółtek z intensywnym smakiem wędliny i świeżością ziół.
Jakie mięso najlepiej dodać do nadzienia?
Do tego przepisu najlepiej sprawdza się cienki plaster dobrej jakości łopatki wędzonej lub gotowanej – najlepiej domowej roboty. Wędzony aromat mięsa wspaniale kontrastuje z delikatnością jajek i majonezu, nadając nadzieniu głębi i charakteru.
Jak przygotować jajka z mięsnym nadzieniem krok po kroku?
Składniki (na 4 porcje):
-
4 jajka
-
1 cienki plaster łopatki
-
1–2 łyżki majonezu
-
1 łyżeczka ćwikły z chrzanem
-
1 łyżka posiekanego szczypiorku
-
sól i świeżo mielony pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
-
Jajka ugotuj na twardo (około 9 minut od momentu wrzenia), ostudź i obierz.
-
Przekrój jajka na połówki i wydrąż żółtka do osobnej miski.
-
Plaster łopatki drobno posiekaj w kosteczkę.
-
Do żółtek dodaj majonez oraz ćwikłę i dokładnie rozgnieć całość widelcem na jednolitą masę.
-
Dodaj szczypiorek oraz mięso, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj.
-
Przy pomocy małej łyżeczki lub rękawa cukierniczego napełniaj białka przygotowanym farszem.
-
Jajka ułóż na półmisku, udekoruj dodatkowym szczypiorkiem lub rzeżuchą. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Na jaką okazję pasują jajka z mięsnym farszem?
To świetna przystawka na Wielkanoc, świąteczne spotkania, bufet weselny, jak i codzienną kolację. Doskonale komponuje się z pieczywem, świeżymi warzywami lub klasycznymi sałatkami.