KategorieDesery Kuchnia Francuska

Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami

Ten przepis to kwintesencja elegancji – połączenie chrupiącej bezy z orzechami włoskimi, aksamitnego musu serowego i słodko-pikantnych gruszek. To idealny deser na specjalne okazje, który zaskoczy nietuzinkowym smakiem i spektakularnym wyglądem.


Jak przygotować bezę francuską z orzechami włoskimi?

Składniki:

  • 300 g białek jaj (ok. 10 szt.)

  • 350 g cukru

  • 170 g cukru pudru

  • 200 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier – łyżka po łyżce – aż masa będzie lśniąca i bardzo gęsta.

  2. Następnie delikatnie wmieszaj przesiany cukier puder oraz posiekane orzechy włoskie.

  3. Masę rozsmaruj na papierze do pieczenia w formie 3 okręgów o tej samej średnicy.

  4. Piecz w 120°C (z termoobiegiem) przez 1,5–2 godziny. Bezy muszą być całkowicie suche i chrupiące.

  5. Odstaw do wystudzenia i ostrożnie zdejmij z papieru.


Jak zrobić kremowy mus z gorgonzolą?

Składniki:

  • 260 ml mleka 3,2%

  • 60 g cukru

  • 90 g żółtek (ok. 4–5 żółtek)

  • 12 g żelatyny + 60 ml zimnej wody

  • 400 g sera gorgonzola

  • 330 g śmietany 36%, schłodzonej

  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.

  2. W rondelku podgrzej mleko z cukrem do wrzenia. W osobnej misce roztrzep żółtka z solą.

  3. Gorące mleko cienką strużką wlewaj do żółtek, ciągle mieszając. Całość przelej z powrotem do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje (nie gotuj!).

  4. Zdejmij z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj aż do rozpuszczenia.

  5. Dodaj pokruszoną gorgonzolę, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia.

  6. Schłodzoną śmietanę ubij na półsztywno i delikatnie wmieszaj w chłodny krem. Odstaw do lodówki na min. 2 godziny.


Jak przygotować karmelizowane gruszki z nutą chili?

Składniki:

  • 4 gruszki

  • 1 łyżka miodu lipowego

  • sok z 2 cytryn

  • 100 ml wódki pigwowej

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta pieprzu cayenne

  • 10 g czerwonej papryczki chili (drobno posiekanej)

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry lub łódeczki.

  2. Na patelni rozgrzej miód, dodaj gruszki, skrop sokiem z cytryny i smaż przez 3–4 minuty.

  3. Wlej wódkę pigwową, dodaj chili, sól i pieprz. Duś na małym ogniu, aż gruszki będą miękkie, ale nie rozpadną się, a płyn zgęstnieje.

  4. Odstaw do całkowitego wystudzenia.


Jak złożyć dacquoise krok po kroku?

  1. Na pierwszym blacie bezowym rozprowadź równą warstwę musu gorgonzolowego.

  2. Nałóż drugi blat i powtórz czynność.

  3. Na wierzchu połóż trzeci blat bezy i delikatnie dociśnij.

  4. Wierzch udekoruj cienką warstwą musu (opcjonalnie), gruszkami w karmelu, oprósz kakao i udekoruj orzechami włoskimi.


Jak przechowywać i podać ten wyjątkowy deser?

Deser najlepiej smakuje po schłodzeniu – minimum 4 godziny w lodówce, najlepiej całą noc. Podawaj w cienkich plasterkach, najlepiej z kieliszkiem likieru gruszkowego lub szampana. Dacquoise idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, przyjęciach czy romantycznej kolacji.


Czy warto eksperymentować z tym przepisem?
Tak! Zamiast gruszek można użyć fig, a orzechy włoskie zamienić na pekan lub laskowe. Delikatna pikantność chili podbija smak sera – nie warto jej pomijać! To deser, który zaskakuje i zapada w pamięć.