CategoriesDania mączne Kuchnia Włoska

Gnocchi w beszamelu pod aromatyczną panierką

Gnocchi w beszamelu pod aromatyczną panierką

Gnocchi w beszamelu pod aromatyczną panierką to danie, które zaskakuje bogactwem smaków i tekstur. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają sposobu na wykwintny i niebanalny obiad czy kolację. Łącząc w sobie delikatność gnocchi, kremowość sosu beszamelowego i chrupkość panierki, danie to staje się symfonią smaku, którą warto odkrywać. Dodatek ziół, skórki cytrynowej, migdałów oraz szynki nadaje potrawie wyjątkowego charakteru.

Składniki:

500 gr gnocchi
300 ml sosu beszamelowego
1 białko
Pęczek świeżych ziół (kilka liści)
Skórka z 1 cytryny
10 szt migdałów
1-2 cukinie
30 gr parmezanu startego
100 gr szynki
2 łyżki oliwy
150 gr czerstwej skórki chleba

Przepis i sposób przygotowania:

Czerstwą skórkę chleba zblendować na drobno. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni podpiec, jeśli jest jeszcze miękka, aby stała się chrupiąca.
Posiekać zioła, wymieszać z zblendowanym chlebem oraz dodać otartą skórkę z cytryny.
Migdały obrać ze skorupek, zanurzyć we wrzątku na 1 minutę, zdjąć brązową skórkę i pokroić na cieniutkie listki.
Szynkę pokroić w kostkę.
Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki.
Białko ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, połączyć z ostudzonym beszamelem.
Gnocchi obgotować we wrzącej, osolonej wodzie około 30 sekund, następnie odcedzić.
Gnocchi połączyć z beszamelem wymieszanym z pianą, dodać 2 łyżki parmezanu i połowę pokrojonej w kostkę szynki. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać gnocchi panierką z chleba i ziół, ułożyć warstwę plasterków cukinii, a następnie resztę panierki, szynki i migdałów. Całość polać oliwą.
Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Podsumowanie

Gnocchi w beszamelu pod aromatyczną panierką to danie, które idealnie wpisuje się w potrzeby miłośników włoskiej kuchni, szukających nowych smaków i kulinarnych inspiracji. Doskonała kompozycja składników sprawia, że staje się ono wykwintną propozycją, zdolną zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Proces przygotowania, choć wymaga pewnej ilości pracy, jest doskonałym sposobem na wykazanie się kulinarną kreatywnością. Smacznego!